Nazare, la Consiliul Ecofin. Noi discuţii despre PNRR
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Ministrul Finanţelor participă la reuniunea Consiliului Ecofin.

"Am început a doua zi a reuniunii consiliului Ecofin cu o serie de întâlniri bilaterale și discuții informale cu dl. Valdis Dombrovskis și dl. Paolo Gentiloni, comisari europeni, dna. Nadia Calviño, ministrul economiei din Spania, dl. Christos Staikouras, ministrul grec al Finanțelor, dl. Patryk Loszewski, șeful delegației poloneze, dl. Paschal Donohoe, ministrul irlandez de Finanțe și dl. Daniele Franco, ministrul Economiei și Finanțelor din Italia.

Am abordat subiecte legate de evoluția economiilor europene în contextul actual al pandemiei Covid-19, precum și de operaționalizarea mecanismului european de redresare și reziliență", transmite Alexandru Nazare, ministrul Finanţelor. 

Ministrul Nazare a mai avut, recent, discuţii despre situaţia economică a ţării, la Bruxelles

"Ministrul Finanţelor, Alexandru Nazare, a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles în perioada 10 - 12 mai 2021, în cadrul căreia a avut mai multe întrevederi cu înalţi oficiali ai Comisiei Europene, respectiv cu Paolo Gentiloni, comisar european pentru economie, Adina Vălean, comisar european pentru transport, şi Johannes Hahn, comisar european pentru buget şi resurse umane", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, comisarul Paolo Gentiloni a remarcat rezultatele economice şi fiscale obţinute de România în ultimele luni, deşi contextul epidemiologic a cunoscut doar recent o îmbunătăţire.

"Recuperarea economică, reducerea deficitului bugetar în primul trimestru, ca urmare a măsurilor implementate de Guvern şi a veniturilor în creştere, au readus încrederea investitorilor şi a pieţelor financiare, astfel încât şi perspectiva de rating a României a fost revizuită de la negativ la stabil de către agenţia Standard&Poor's", spune ME.

De asemenea, comisarul a reiterat cooperarea foarte bună în dialogul privind sustenabilitatea finanţelor publice şi a considerat că planul României de consolidare fiscală graduală pe termen mediu, prezentat recent prin Programul de Convergenţă, este necesar şi echilibrat. O provocare importantă în perioada imediat următoare este definitivarea PNRR şi întărirea legăturii dintre reformele propuse, proiectele de investiţii şi obiectivele strategiei fiscale, susţine sursa citată.

Totodată, comisarul pentru buget şi resurse umane, Johannes Hahn, a subliniat necesitatea ratificării noii decizii de resurse proprii de către toate statele membre pentru operaţionalizarea cât mai rapidă a pachetului de reconstrucţie NextGenerationEU.

Potrivit Ministerului Finanţelor, disponibilizarea cât mai rapidă a resurselor financiare pentru susţinerea redresării economiilor UE este esenţială în acest moment. De asemenea, comisarul şi ministrul Finanţelor au explorat opţiunile de măsuri pentru a permite utilizarea integrală a sumelor împrumutului contractat de România în cadrul instrumentului SURE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel