Data publicării:

Navă rusească, surprinsă în apropiere de o platformă de gaz românească. Vasile Dîncu: Au depășit limitele. Nu sunt accidentale, sunt gândite

Autor: Doinița Manic | Categorie: Politica
WhatsApp
Navă rusească, surprinsă în apropiere de o platformă de gaz românească. Vasile Dîncu: Au depășit limitele. Nu sunt accidentale, sunt gândite / Foto: Pixabay, de Defence-Imagery
Navă rusească, surprinsă în apropiere de o platformă de gaz românească. Vasile Dîncu: Au depășit limitele. Nu sunt accidentale, sunt gândite / Foto: Pixabay, de Defence-Imagery

Vasile Dîncu a vorbit despre momentul în care o navă rusească s-a apropiat mult de o platformă românească de extracţie de gaz.

Alegeri prezidentiale 2024

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, prezent în studioul Digi 24, la emisiunea Jurnalul de seară, moderată de Cosmin Prelipceanu, a explicat cum a fost posibil ca o navă rusească să se apropie foarte aproape de o platformă românească de extracţie de gaz și ce s-ar ascunde, de fapt, în spatele acestei încălcări ale apelor teritoriale.

"Sorin Melenciuc, jurnalistul, obţine o imagine, o s-o punem şi noi pe ecran, cu o navă rusească în apropiere de o platformă românească de extracţie de gaz, foarte aproape. Ce s-a întâmplat?", l-a întrebat moderatorul emisiunii pe Vasile Dîncu, potrivit RADOR.

"Există o mişcare pe care o au navele ruseşti şi în mai multe rânduri au depăşit limitele, să spunem. Dar asta nu se întâmplă numai acum, se întâmpla şi înainte, limitele legate de zona noastră de exclusivitate,.dar sunt mişcări de impresionare sau aşa... niciodată n-a fost pusă în pericol vreo navă românească sau vreo platformă marină. Este o mişcare pe care vasele ruseşti au făcut-o tot timpul şi în alte zone, încercând probabil să descurajeze ca alte nave să se aproape de zona Ucrainei. Şi acest lucru funcţionează deja de la începutul conflictului sau chiar dinainte de începutul conflictului. Nu există un pericol în acest sens.", a răspuns Dîncu.

Dîncu: Sunt forme de provocare la care NATO are o strategie

"Deci, acest comportament e recunoscut, e celebra provocare...", a intervenit Cosmin Prelipceanu.

"Sunt un fel de provocări. Vă aduceţi aminte că şi în anii trecuţi,după 2014, aviaţia rusă se apropia câteodată de avioane din poliţia aeriană, dar sigur că nu s-a produs niciodată un incident. Sunt mici depăşiri ale zonelor de siguranţă care se pot produce şi accidental, dar credem că nu sunt accidentale, sunt gândite în acest sens. Dar sunt forme de provocare la care NATO are o strategie, nu răspunde şi gestionează aşa cum sunt procedurile de a gestiona asemenea tipuri, interoghează, discută pentru ca să nu se producă incidentul.", a spus ministrul Apărării Naționale.

Procedura NATO în cazul provocărilor. Exemplul avionului neidentificat

"NATO recunoaşte provocările, ştie despre ce este vorba şi are o procedură. Asta cred că e bine să înţelegem, există o procedură în cazul provocărilor care de la un pas încolo nu mai sunt provocări?", l-a întrebat moderatorul emisiunii.

"Există proceduri pentru orice tip de ameninţare şi pentru orice tip de incident care ar putea la un moment dat să declanşeze accidental o confruntare sau victime, deci asta există, aşa cum a existat... Sigur că s-a vorbit mai puţin despre asta, că mass media nu cunoştea acest aspect, era o procedură NATO, aşa cum pentru intrarea unui avion, cum a fost acel avion civil, acel bimotor care a trecut şi prin România şi prin alte ţări NATO, există o procedură NATO, se numeşte /Renegate/, care a fost concepută după 2001, după 11 septembrie, în care orice aparat de zbor intră, nu se identifică, într-un spaţiu, fără autorizaţie, intră ilegal, există o procedură pentru asta, care funcţionează, care a funcţionat şi la noi foarte bine, în sensul că au apărut avioane, i-au interogat, n-au răspuns, până la urmă a fost condus un avion şi existau şi proceduri, cum au cerut unii jurnalişti la un moment dat să fi fost dat jos avionul...

Dar existau proceduri în cazul în care acest avion se apropiat de o ţintă strategică, în cazul în care se demonstra, sunt câteva criterii, pericolul, atunci eu eram la comandă în acel moment, pentru că este o procedură care este legată de centrul nostru de comandă şi de ministru, atunci noi am comunicat tot timpul cu această operaţiune, am avut două avioane americane care la un moment dat s-au întors pentru că trebuiau să se realimenteze, au fost preluate de două avioane româneşti care l-au condus până în zona Bulgariei şi pentru fiecare pas există o procedură. Nu se face nimic întâmplător acum, în războiul modern, mai ales de când a apărut războiul hibrid, terorismul şi alte forme care nu erau cunoscute şi care nu erau nici în conceptul strategic al NATO pe care încercăm să-l schimbăm acum şi care nu erau nici în procedurile militare. Acum totul este procedurat în general şi poate cam birocratizat, dar este mai bine să fie toţi paşii gândiţi." a explicat Dîncu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel