Data actualizării:
Data publicării:

NATO are un nou şef militar. Cine este generalul Christopher Cavoli

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Facebook Christopher G. Cavoli
Facebook Christopher G. Cavoli
Generalul american Christopher Cavoli este noul comandant suprem al forţelor NATO din Europa. 

Generalul din armata americană Christopher Cavoli a fost numit comandant suprem al forţelor aliate în Europa, a anunţat marţi NATO, într-un context de puternice tensiuni provocate de invadarea Ucrainei de către Rusia, relatează AFP.

Nominalizarea sa a fost aprobată de Consiliul Nord-Atlantic şi îi va succeda generalului Tod D. Wolters, de la care va primi comanda în cadrul unei ceremonii care va avea loc în această vară la cartierul general al puterilor aliate în Europa, SHAPE, aflat în apropiere de Mons (Belgia), a precizat NATO.

Fiu al unui ofiţer americano-italian, s-a născut în Wurzburg, Germania de Vest, în timpul Războiului Rece. Cavoli a copilărit la Roma, Verona, Vicenza şi Glessen. A absolvit Universitatea Princeton şi a obţinut licenţa în Biologie în 1987. Cavoli a fost locotenent secund al Batalionului al Treilea, divizia 325 Aeropurtată din Vicenza între 1988 şi 1991. A fost apoi promovat la rangul de căpitan şi a fost numit instructor la Şcoala de Rangeri între 1992 şi 1994. În 1995, a intrat în programul Ofiţerilor pentru Rusia. De altfel, acesta şi-a făcut masteratul în Arte Ruseşti şi Studii Est Europene la universitatea Yale, scrie Wikipedia

El a avut misiuni în timpul războiului din Golf şi în mai multe rânduri în Afganistan. De asemenea, a comandat armata americană în Europa între ianuarie 2018 şi octombrie 2020, înainte de a prelua comanda combinată Europa - Africa. Est.

Şeful militar al NATO este mereu un ofiţer american, întrucât Europa îl desemnează pe secretarul general al Alianţei, în prezent norvegianul Jens Stoltenberg, al cărui mandat a fost prelungit din cauza războiului din Ucraina.

Comandantul suprem al forţelor aliate în Europa (SACEUR) este unul dintre cei doi comandanţi strategici ai NATO. Adjunctul său este un ofiţer european.

Fostul preşedinte american al SUA Dwight D. Eisenhower a fost primul care şi-a asumat această comandă, până în 1952. SACEUR este responsabil de comandamentul general al operaţiunilor militare ale NATO şi conduce planificarea militară a operaţiunilor, scrie Agerpres. 

Șase avioane de luptă ale Forțelor Aeriene SUA au fost trimise în România pentru a “transmite un mesaj puternic de solidaritate între aliați”

”Aeronave F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene ale SUA, dislocate la Baza 86 Aeriană.

Șase aeronave de luptă F-16 Fighting Falcon ale Forțelor Aeriene ale SUA, de la Baza Aeriană Aviano, Italia, au sosit la Baza 86 Aeriană „Locotenent aviator Gheorghe Mociorniță” de la Borcea, în data de 29 aprilie, pentru a înlocui Escadrila 480 Expediționară de Vânătoare a SUA, de la Baza Aeriană Spangdahlem.

Detaşamentul Escadrilei 510 Expediționară de Vânătoare a SUA va executa, în următoarea perioadă, misiuni și antrenamente în comun cu militari și aeronave ale Forțelor Aeriene Române.

Misiunile de instruire în comun au ca principal obiectiv creşterea interoperabilităţii între aliaţii din cadrul NATO şi reprezintă o dovadă concretă a nivelului ridicat de cooperare în domeniul securității și apărării în cadrul Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii și transmite un mesaj puternic de solidaritate între aliați”, arată Forțele Aeriene Române.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel