Data publicării:

National Bank of Greece părăsește România

Autor: Crişan Andreescu | Categorie: Economie
WhatsApp

National Bank of Greece (NBG) trebuie să se retragă din sud-estul Europei, inclusiv din România, şi să menţină doar operaţiunile din Turcia, iar Piraeus Bank îşi va restrânge drastic activităţile din străinătate, potrivit planurilor aprobate în iulie de Comisia Europeană, potrivit Kathimerini.

Alegeri prezidentiale 2024

Planurile de restructurare ale NBG, cea mai mare bancă elenă, şi Piraeus Bank, aflată pe locul al doilea, au fost aprobate la sfârşitul lunii trecute, după cel al Alpha Bank, la începutul lui iulie, şi cel al Eurobank, în aprilie, relatează publicaţia elenă, informează Mediafax.

Conform acestor planuri, NBG, care deţine în România Banca Românească, va păstra o participaţie majoritară la banca Finansbank din Turcia, dar trebuie să se retragă din toate celelalte ţări din sud-estul Europei. Astfel, NBG trebuie să vândă subsidiarele din România, Albania, Bulgaria, Fosta Republică Iugoslavă a Mecedoniei, Serbia, precum şi operaţiunile din Egipt şi Africa de Sud. Banca va putea să păstreze unele operaţiuni din Cipru, Marea Britanie şi Malta.

În privinţa Finansbank, la care s-a angajat să vândă 20% din participaţie, NBG trebuie să majoreze capitalul cu cel puţin 20%, scrie mediafax.

Citește și: Încă o bancă se retrage din România

Planul de restructurare al Piraeus Bank prevede pentru sfârşitul anului 2017 un număr de maxim 870 de sucursale şi până la 15.350 de angajaţi în Grecia, precum şi reducerea drastică a activităţilor din străinătate.

Valoarea activelor din străinătate ale Piraeus Bank trebuie să fie redusă la 3,1 miliarde de euro până în iunie 2018 sau să fie vândute cu totul, cu excepţia anumitor combinaţii (Cipru-România, Cipru-Bulgaria sau Bulgaria-Albania-Serbia).

Restructurarea sectorului bancar elen a mai inclus, la mijlocul lui 2012, preluarea de către Piraeus Bank Grecia a băncii ATE Bank Grecia, inclusiv toate sucursalele din regiune, respectiv şi 93,27% din acţiunile ATE Bank România.

În primăvara anului 2013, omul de afaceri Dorinel Umbrărescu a semnat un acord cu Piraeus Bank privind preluarea pachetului deţinut la ATE Bank România pentru 10,3 milioane de euro, operaţiune care s-a finalizat în luna decembrie. În urma preluării, numele ATE Bank România a devenit, în februarie 2014, Banca Română de Credite şi Investiţii (BRCI).

Citește și: Banca lui Umbrărescu, aproape de lansare

În România, grupul NBG deţine Banca Românească, societatea de asigurare-reasigurare GARANTA, societatea de servicii de investiţii financiare NBG Securities România şi NBG Leasing. Grupul Banca Românească a înregistrat în 2013 pierderi de 109,86 milioane lei, în creştere de la 61,07 milioane de lei în 2012. La sfârşitul anului trecut, grupul Banca Românească deţinea active de 7,44 miliarde de lei, faţă de 7,23 miliarde de lei în 2012.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel