Data publicării:
Năstase dezvăluie cum l-a salvat Macovei pe Băsescu de un dosar
Fostul premier Adrian Năstase, aflat în Penitenciarul Jilava, a dezvăluit cum l-a savat fostul ministru al Justiției Monica Macovei pe președintele Traian Băsescu de un dosar. El povestește un episod interesant din 2006, când dintr-un articol de lege a dispărut sintagma "sau relațiilor internaționale ale României".
Adrian Năstase a scris pe blogul său cum, "după primul tur al alegerilor prezidențiale din 2004, Traian Băsescu a acuzat guvernul de o fraudă electorală masivă. (...) Acuzațiile erau mincinoase; expertizele și cercetarea efectuată ulterior de procurori au dovedit acest lucru. Ca urmare, în noiembrie 2005, Parchetul General a decis neînceperea urmăririi penale (NUP)".
Acuzațiile au creat nervozitate în străinătate și credibilitatea României a fost afectată.
"În aceste condiții, am avut unele discuții cu câțiva colegi, cu care evocam posibilitatea unei acțiuni penale împotriva lui Băsescu, bazată pe art.1681 din Codul penal. În acel articol se prevedea "Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, dacă fapta este de natură să aducă atingere siguranței statului sau relațiilor internaționale ale României, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani". În primele șase luni ale anului 2006, au început însă atacurile dure din partea DNA împotriva mea și a altor adversari politici. În plus, după NUP-ul din noiembrie 2005, cineva i-a atras, probabil, atenția lui Băsescu asupra intenției noastre. În aceste condiții, în august 2006, Monica Macovei a modificat textul articolului 1681, din Codul penal, eliminând sintagma "sau relațiilor internaționale ale României". Cool!", a dezvăluit fostul premier Adrian Năstase.
Iată continuarea postării fostului premier:
"În felul acesta, ministrul justiției și-a justificat, o dată în plus, sinecura primită la Bruxelles, de la Băsescu, pe care l-a scăpat de o acțiune penală cu motivație solidă. Sau poate credeți că prin modificarea respectivă de text, ea avea în vedere pe altcineva?Deveniseră "relațiile internaționale ale României" o "valoare" ce nu mai trebuia apărată?
Noul Cod Penal
Titlul X
Infracțiuni contra securității naționaleArt.404
Comunicarea de informații false
Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea națională, se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.
Vechiul Cod penal varianta 2004
PARTEA SPECIALĂ:
TITLUL I: INFRACȚIUNI CONTRA SIGURANȚEI STATULUI
Art.1681: Comunicarea de informații false
(1) Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, dacă fapta este de natură să aducă atingere siguranței statului sau relațiilor internaționale ale României, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.
Vechiul Cod penal varianta 2006
Art.1681: Comunicarea de informații false
(1) Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de știri, date sau informații false ori de documente falsificate, dacă prin aceasta se pune în pericol siguranța statului, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani.
(la data 11-aug-2006 Art.1681 din partea 2, titlul I modificat de Art. I, punctul 53. din Legea 278/2006)".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News