Năstase: Dacă nu se organiza “Trofeul Calității”, ar fi suferit ISC vreun prejudiciu?
Adrian Năstase comentează pe blog decizia instanței de executare silită în vederea recuperării prejudiciului în cazul "Trofeului calității".
"Dacă nu se organiza “Trofeul Calității”, ar fi suferit ISC vreun prejudiciu în bugetul său? Sigur că nu", scrie Adrian Năstase, din închisoare.
"Povestea cu prejudiciul ISC-ului e simplă. În opinia DNA și a completului de judecată, taxele de participare încasate de Forum Invest, de la firmele private participante, pentru organizarea evenimentului “Trofeul Calității”, ar fi trebuit să le ia ISC ! Absurd. Nu ISC a organizat “Trofeul Calității”. El a avut inițiativa acestei aniversări dar cheltuielile de organizare le-a efectuat Forum Invest. La fel și efortul organizării. În cazul unui concert organizat de o firmă ce se ocupă de evenimente, prețul biletelor ar reveni proprietarului stadionului unde are loc concertul? Sigur, nu.
Dar dacă nu se organiza “Trofeul Calității”, ce “prejudiciu” ar fi avut ISC? Evident, niciunul. Este clar că nu s-au “furat” bani de la ISC, nu s-au “delapidat”. Era normal ca banii câștigați din organizarea evenimentului să fie “donați” de Bogdan Popovici ISC-ului?
Procurorii DNA au făcut însă presiuni asupra conducerii ISC pentru ca acesta să se constituie parte civilă în proces, deși încă din 2009, conducerea ISC notificase că ISC nu a avut nici un prejudiciu material ca urmare a derulării “Trofeului Calității” în 2004, ci doar “câștiguri” de prestigiu.
În același sens, Raportul de expertiză contabilă realizat la instanța de fond (raport elaborat de doi experți independenți, numiți de către judecători), arăta că “prejudiciul cauzat bugetului ISC, prin organizarea Trofeului Calității, este zero”.
Din păcate, “taberele” din justiție și din politică – ce au încercat să se folosească de acest proces pentru interese mărunte (inclusiv pentru “eliminarea” mea din societate) au creat, într-adevăr un prejudiciu imens – care poate că nu este vizibil imediat – dar nu pentru ISC, ci pentru societatea românească. S-a ajuns, pentru interese politice meschine, interne, și la presiunea unor “chibiți” din străinătate, să facem ceea ce nu a făcut niciuna din țările civilizate – în situații cu adevărat grave – cazurile președintelui Nixon, președintelui Chirac, premierului Kohl, premierului Ayrault, premierului Juppeé, sau ale altor lideri de primă mână din Italia, Belgia, etc.
În nici una din situațiile asemănătoare, determinate, în principiu, de schimbarea puterii și având legătură cu campaniile electorale, nu s-a mers până la condamnări cu executare.
Cei care au decis acest lucru în România nu au realizat că, în felul acesta, murdăresc o parte din istoria țării în care trăiesc. Nu-l includ, evident pe Mark Gitenstein aici. El a fost doar o unealtă", conchide Adrian Năstase pe blog.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News