Data publicării:
NASA vrea să schimbe traiectoria unui asteroid. Sondă spațială de 330 de milioane de dolari, aruncată în coliziune
NASA a anunțat că va testa modalitatea de schimbare a traiectoriei unui asteroid. La finalul acestei luni, o navă spațială de 330 de milioane de dolari va fi aruncată în coliziune cu un astfel de obiect cosmic.
NASA a anunțat că va provoca coliziunea unui telescop de o jumătate de tonă cu asteroidul Dimorphos. Sonda NASA, având greutatea de o jumătate de tonă, va atinge o viteză de peste 6,5 km pe secundă când se presupune că va atinge ținta, Dimorphos.
Scopul acestei misiuni științifice ”kamikaze” este unul simplu. Inginerii spațiali vor să învețe cum să devieze asteroizii în cazul în care un astfel de obiect apocaliptic este descoperit vreodată a fi în deplasare către Pământ, scrie The Guardian citat de Fanatik.
Observațiile impactului telescopului Dart asupra asteroidului Dimorphos vor oferi date cruciale despre cât de bine pot proteja navele spațiale Pământul de ”armaghedonul” unui asteroid, anunță cei de la NASA.
”Știm că asteroizii ne-au lovit în trecut ”, a spus profesorul Alan Fitzsimmons, astronom la Queen’s University Belfast.
”Aceste impacturi fac parte dintr-un proces natural și se vor întâmpla în viitor. Facem simulări pentru a reuși, dacă e cazul, să-i oprim pe cei mai periculoși dintre ei”, adaugă Fitzsimmons.
Impacturile asteroizilor și a cometelor au avut în trecut efecte devastatoare asupra vieții de pe Pământ.
Cea mai cunoscută coliziune a avut loc acum 66 de milioane de ani, când un asteroid de 10 km lățime a lovit Chicxulub în peninsula Yucatán din Mexic.
Coliziunea a creat o explozie care a avut energia a mai multor miliarde de bombe atomice și a dus la distrugerea a 75% din toate speciile de plante și animale, inclusiv toți dinozaurii.
În ceea ce privește asteroidul Dimorphos, acesta se va afla în cea mai apropiată raza astronomică a Pământului, aproximativ 10,8 milioane de kilometri, pe 26 septembrie. Este data în care Dart va intra în contact cu acesta.
Citește și:
Lansarea rachetei Artemis-1, amânată cu o lună de NASA
Agenţia spaţială americană a fost nevoită să anuleze şi a doua tentativă de lansare a rachetei, cu doar 150 de minute înainte de termenul limită.
"Echipele noastre au încercaat să rezolve problema scurgerilor din piesele care duc combustibilul în rachetă, dar nu au reuşit", a transmis NASA, conform The Independent.
Acum, se pare că programul Artemis va fi amânat cu totul, NASA anunţând că alte misiuni vor fi prioritizare.
"Deşi fereastra de lansări se deschide la începutul lunii octombrie, mă aştept ca Artemis să fie lansată spre jumătatea lunii. Vom lansa când vom fi pregătiţi. Mai ales că e vorba de un zbor de test, unde trebuie să testăm scutul termic şi să ne asigurăm că e sigur să trimitem şi un echipaj uman", a declarat Bill Nelson, administrator NASA.
Lansarea Artemis-1, amânată din cauza unor scurgeri de hidrogen
Pentru a doua oară în interval de 5 zile NASA a amânat lansarea primei misiuni din seria Artemis, după ce a fost identificată o scurgere de combustibil la motoarele rachetei SLS, transmit sâmbătă agenţiile de presă.
Ultima încercare de a lansa gigantica rachetă Space Launch System (SLS) şi capsula Orion a avut loc luni, dar a fost anulată după mai multe tentative eşuate ale tehnicienilor NASA de a repara o scurgere de combustibil, hidrogen lichid super-răcit, care este pompat în rezervoarele rachetei.
Operaţiunile pregătitoare ale lansării au fost oprite în mod oficial de directorul de lansare al misiunii Artemis I, Charlie Blackwell-Thompson, cu aproximativ 3 ore înainte de fereastra de lansare de două ore ce urma să se deschidă la ora locală 14:17 EDT (18:17 GMT).
Deocamdată nu s-a anunţat când vor fi reluate operaţiunile de lansare, dar conform programului NASA, următoarele ferestre de lansare posibile sunt luni şi marţi. Şeful NASA, Bill Nelson a precizat că responsabilii misiunii vor conveni în cursul zilei de sâmbătă care va fi următoarea dată pentru lansare, adăugând că s-ar putea lua decizia ca racheta să fie coborâtă de pe rampa de lansare şi transportată în hangarul unde a fost asamblată pentru verificări suplimentare şi reparaţii. Dacă se va lua decizia coborârii rachetei de pe rampa de lansare, misiunea ar putea fi amânată pentru luna octombrie, conform lui Bill Nel.
Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News