NASA. Un test efectuat asupra rachetei ce va zbura către Lună şi-a atins 90% dintre obiective
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
A patra tentativă a NASA de a finaliza un test crucial pentru racheta pe care o va trimite pe Lună şi-a atins aproape 90% dintre obiective, au declarat marţi responsabili din cadrul proiectului, însă nu a fost stabilită deocamdată o dată de lansare, informează miercuri AFP.

Acest test este ultimul efectuat de agenţia spaţială americană înainte de misiunea Artemis-1 programată în această vară - un zbor selenar fără pasageri, care va fi urmat de o capsulă cu echipaj uman, probabil nu înainte de anul 2026. Echipele de la Centrul spaţial Kennedy au lansat testul sâmbătă.

Obiectivul: umplerea rezervoarelor rachetei SLS cu combustibil lichid, iniţierea unei numărători inverse pentru decolare, simularea unor evenimente neprevăzute, apoi golirea rezervoarelor. Trei tentative anterioare s-au confruntat cu probleme, astfel încât a fost imposibilă alimentarea rachetei cu sute de mii de galoane de hidrogen lichid şi oxigen suprarăcit.

Luni, inginerii au reuşit în sfârşit să umple rezervoarele. Ei s-au confruntat, însă, cu o nouă problemă legată de scurgerile de hidrogen, pe care nu au putut-o rezolva. 'Aş spune că ne aflăm în proporţie de 90% acolo unde trebuie să fim în general', a declarat marţi reporterilor managerul misiunii Artemis, Mike Sarafin.

Vezi și: China ar fi interceptat semnalul unei civilizaţii extraterestre cu „Ochiul Raiului”

El a adăugat că NASA nu a hotărât încă dacă este nevoie de o nouă repetiţie a lansării sau dacă se va trece direct la acest pas. Agenţia indicade anterior că este posibil ca lansarea Artemis-1 să fie efectuată în luna august. Responsabilii NASA au subliniat în mod repetat că întârzierile în testarea noilor sisteme au fost comune în timpul erei Apollo, spre exemplu, şi că problemele care afectează mega-racheta SLS nu reprezintă o îngrijorare majoră. Cu capsula Orion ataşată în partea de sus, SLS are o înălţime de 98 de metri, fiind mai înaltă decât Statuia Libertăţii, însă puţin mai mică faţă de rachetele Saturn V, care au propulsat misiunile Apollo pe Lună.

Artemis-1 ar trebui să ajungă pe partea îndepărtată a Lunii în această vară în timpul unui zbor de testare. Artemis-2 va fi primul zbor-test cu un echipaj uman. Acesta va înconjura Luna, dar nu va ateriza. Artemis-3 va include în echipaj prima femeie şi prima persoană de culoare care vor ajunge la Polul Sud al Lunii. NASA intenţionează să stabilească o prezenţă permanentă pe solul selenar şi să folosească Luna pe post de teren de testare pentru tehnologiile necesare unei misiuni pe Marte în anii 2030, potrivit Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel