NASA trimite o rachetă gigant pe lună. Ultimul test a fost suspendat
Autor: Florin Răvdan | Publicat pe: 06 apr 2022, 20:38
WhatsApp
Fotografie creată de Edvin Richardson, de la Pexels
Ultimul test al SLS, racheta gigantică dezvoltată de NASA pentru a fi trimisă pe Lună, a fost suspendat. 

Ultimul test al rachetei gigantice dezvoltate de NASA pentru a fi trimisă pe Lună, SLS, a fost suspendat pentru a permite lansarea la sfârşitul săptămânii a unei rachete SpaceX, a anunţat marţi agenţia spaţială americană, relatează AFP.

Repetiţia generală pentru SLS şi decolarea rachetei SpaceX, programată pentru vineri, au loc ambele la Cape Canaveral, în Florida, la rampele de lansare 39B şi, respectiv, 39A, de la Centrul Spaţial Kennedy.

Testarea rachetei SLS (Space Launch System) ar trebui astfel să fie reluată la scurt timp după lansarea rachetei SpaceX - care urmează să transporte trei oameni de afaceri şi un fost astronaut către Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

Racheta SLS, cu o înălţime de 98 de metri, va rămâne în aşteptare pe rampa de lansare.

CITEŞTE ŞI Semnal în spaţiu. Avertismentul lui Stephen Hawking, IGNORAT: Extratereştrii, dacă există, ar putea să nu ne vadă decât ca pe nişte bacterii

Toţi paşii trebuie repetaţiPentru acest ultim test înainte de startul misiunii către Lună la sfârşitul acestui an, toţi paşii care pregătesc o lansare trebuie repetaţi, de la umplerea rezervoarelor până la numărătoarea inversă finală - oprită chiar înainte ca motoarele să fie pornite.

Început vineri după-amiază, testul era programat să se încheie duminică seara, însă echipele NASA s-au confruntat cu "o multitudine de provocări tehnice" precum şi cu o vreme nefavorabilă sâmbătă, a declarat marţi Mike Sarafin, şeful NASA în cadrul programului Artemis de explorare a Lunii.

Nu au fost însă "probleme majore", a declarat Sarafin. "Nu ne-am confruntat cu nicio defecţiune gravă", a mai spus el.

"Suntem mândri să învăţăm din aceste teste", a adăugat el, calificându-le chiar şi pe cele efectuate în ultimele zile drept "parţial reuşite".

Artemis 1 va marca primul zbor al SLS, a cărui dezvoltare a întâmpinat întârzieri ani de zile. Capsula Orion, ataşată în vârful rachetei SLS, va fi propulsată către Lună, unde va fi plasată pe orbită înainte de a reveni pe Terra. Această primă misiune nu va avea încă astronauţi la bord, scrie Agerpres.

G Ad:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro