NASA. Primul zbor pe Marte al mini-elicopterului Ingenuity / Video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
NASA. Primul zbor pe Marte al mini-elicopterului Ingenuity / Foto NASA
NASA. Primul zbor pe Marte al mini-elicopterului Ingenuity / Foto NASA
Primul zbor pe Marte al mini-elicopterului Ingenuity al NASA ar putea avea loc luni, a anunţat agenţia spaţială americană după o întârziere de peste o săptămână a zborului din cauza unei erori tehnice.

Acest zbor, primul care va fi realizat de un dispozitiv motorizat pe o altă planetă, ar trebui să permite NASA să colecteze date extrem de preţioase despre condiţiile de viaţă de pe Marte, scrie AFP.

"NASA prevede ca primul zbor al elicopterului său Ingenuity să aibă loc luni, 19 aprilie", a informat agenţia.

Datele ar putea fi primite "la câteva ore după zborul autonom", care se aşteaptă să înceapă în jurul orei 03:30 (07:30 GMT)", potrivit NASA.



Zborul reprezintă o adevărată provocare, deoarece aerul de pe Marte are o densitate de doar 1% din cea a atmosferei Pământului. Însă doar prin împingerea aerului în timp ce se roteşte, elicele pot ridica aeronava. Asta înseamnă că pentru a zbura, Ingenuity trebuie să îşi rotească paletele motorului mult mai repede decât ar face-o un elicopter pe Pământ.



După zbor, elicopterul va transmite rover-ului date tehnice despre ceea ce a realizat, care, la rândul lor, vor fi trimise pe Pământ.

Printre aceste prime date se va număra o fotografie în alb-negru a solului, făcută de Ingenuity direct sub aparat, în timp ce este în aer.

Ziua următoare, odată cu încărcarea bateriilor, elicopterul va transmite o fotografie color a orizontului, realizată de cealaltă cameră.

Dar cele mai spectaculoase imagini ar urma să provină de la roverul Perseverance, plasat la câţiva metri distanţă şi care urmează să filmeze zborul mini-elicopterului.

În cazul unei reuşite, al doilea zbor poate avea loc cel mult peste patru zile. În total, sunt planificate până la cinci zboruri, de dificultate crescândă. NASA ar dori să poată ridica elicopterul până la cinci metri înălţime şi apoi să încerce să îl deplaseze lateral.

Operaţiunea va fi echivalentul pe Marte al primului zbor al unui vehicul cu motor pe Pământ, în 1903, de către fraţii Wright.

Indiferent de ce se va întâmpla, după cel mult o lună experimentul Ingenuity se va opri, lăsând roverul Perseverance să se dedice sarcinii sale principale: căutarea urmelor de viaţă fosilă pe Marte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel