NASA, avertisment: Modificările orbitei Lunii vor cauza INUNDAȚII catastrofale. Vor fi în rafală și mult mai severe
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 17 iul, 18:40
WhatsApp
NASA, avertisment: Modificările orbitei Lunii vor cauza INUNDAȚII catastrofale. Se va întâmpla peste câțiva ani / Foto: Pixabay
NASA avertizează că ciclul lunar va amplifica creșterea nivelului mării, iar anumite zone se vor confrunta cu inundații mult mai severe.

La mijlocul anilor 2030, fiecare coastă americană va experimenta inundații mult mai severe, atunci când un ciclu lunar va amplifica creșterea nivelului mării cauzat de schimbările climatice, avertizează NASA.

Luna controlează fluxul și refluxul mărilor și oceanelor, dar în circa 10 ani, din cauza modificărilor naturale ale orbitei sale, își va schimba orientarea față de planetă. Astfel, satelitul natural al Terrei va ajunge într-o poziție în care va accentua mareea. Acesta fenomen va veni cu o creștere pronunțată a  nivelului mărilor și oceanelor, cauzat de încălzirea globală, ceea ce va duce la o situație catastrofală pentru zonele de coastă, provocând inundații însemnate.  NASA precizează că inundațiile provocate de maree sunt deja o problemă în multe orașe de pe coastele Atlanticului și Golfului SUA. Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) a raportat în total peste 600 de astfel de inundații în 2019. 

Previziunile sunt făcute într-un studiu recent realizat de agenția spațială americană (NASA) și de Universitatea din Hawaii, studiu care s-a concentrat asupra efectelor fenomenului în SUA.

Previziuni îngrijorătoare


Astfel, studiul arată că mareele vor depăși mai des pragurile cunoscute de inundații. Mai mult, inundațiile vor apărea uneori în rafală ți vor dura timp de o lună sau chiar mai mult, în funcție de pozițiile Lunii, ale Pământului și ale Soarelui.

G Ad:

„Zonele joase din apropierea nivelului mării sunt din ce în ce mai expuse riscului și suferinței din cauza inundațiilor care se produc din ce în ce mai des, iar acest lucru nu va face decât să se înrăutățească. Combinația dintre atracția gravitațională a Lunii, creșterea nivelului mării și schimbările climatice va continua să exacerbeze inundațiile de pe coastele noastre și din întreaga lume. Echipa NASA oferă informații cruciale, astfel încât să putem planifica, proteja și preveni daunele aduse mediului și locuințelor oamenilor afectați de inundații.”, a declarat administratorul NASA, Bill Nelson.

 

Ce reprezintă modificările orbitei Lunii

Viitoarele modificări naturale ale orbitei Lunii sunt cunoscute sub numele de „oscilație”. Nu este un fenomen nou. A fost raportat pentru prima oară în 1728 și face parte dintr-un ciclu natural de 18,6 ani. În timpul primei jumătăți a ciclului, mareele obișnuite ale Pământului sunt atenuate: fluxul este mai puțin înalt, iar refluxul rămâne la un nivel mai ridicat decât în mod normal. În timpul celei de-a doua jumătăți, mareele sunt amplificate: fluxul este mai înalt, iar la reflux apele se retrag mai puternic.

Totuși, potrivit NASA, Ceea ce este nou de data aceasta este modul în care atracția gravitațională a Lunii, principala cauză a mareelor de pe Pământ, se va combina cu creșterea nivelului mărilor ca urmare a încălzirii globale.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro