Narcisismul "scade" odată cu vârsta, arată un studiu
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Suntem mai puțin narcisiști pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Un studiu recent realizat de Asociația Americană de Psihologie relevă că narcisismul scade odată cu înaintarea în vârstă. Cercetarea, coordonată de Dr. Ulrich Orth de la Universitatea din Berna, Elveția, a analizat date din 51 de studii, implicând peste 37.000 de participanți, urmăriți de-a lungul vieții, din copilărie până la bătrânețe. Rezultatele indică o tendință generală de scădere a nivelului de narcisism pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă. Totuși, persoanele care au manifestat nivele mai ridicate de narcisism și stimă de sine în copilărie tind să fie așa și la vârsta adultă.

Studiul a clasificat narcisismul în trei tipuri principale: agentic (caracterizat prin grandoare și căutare de admirație), antagonist (marcat de aroganță și lipsă de empatie) și nevrotic (asociat cu dereglare emoțională). Deși toate cele trei forme de narcisism au scăzut odată cu înaintarea în vârstă, poziția relativă a indivizilor în ceea ce privește nivelul de narcisism, comparativ cu colegii lor, a rămas constantă pe parcursul anilor, scrie Eurekalert.

Aceste constatări sugerează că narcisismul rămâne o trăsătură de personalitate stabilă. Studiul s-a concentrat în principal pe date din Statele Unite și Europa de Vest, de aici necesitatea unor cercetări viitoare pentru a examina narcisismul în diverse țări și culturi. Dr. Ulrich Orth a explicat că scăderea nivelului narcisic odată cu vârsta poate fi legată de dezvoltarea unor trăsături de personalitate mai mature, pe măsură ce indivizii își asumă roluri adulte, precum cel de partener, părinte sau angajat. Cu alte cuvinte, ne maturizăm și nu ne mai concentrăm atât de mult pe propria persoană așa cum o făceam în adolecență și-n tinerețe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel