Nancy Pelosi: Da, a meritat să merg în Taiwan. Xi Jinping se comportă ca un bătăuș speriat
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, a vorbit despre scopul vizitei sale în Taiwan săptămâna trecută.

Președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, marți (9 august) nu și-a exprimat regretul cu privire la vizitarea Taiwanului într-un interviu acordat MSNBC.

„Da, a meritat”, a spus Pelosi. Ea a spus că delegația ei a mers „cu smerenie” să înțeleagă punctul de vedere al Taiwanului pe fondul tensiunilor tot mai mari din strâmtoare și să discute despre continuarea cooperării în domeniul securității globale.

Comentând exercițiile militare ale Chinei după vizita ei, Pelosi a spus că au făcut „ceea ce fac de obicei”. Ea a subliniat că „Republica Populară Chineză nu va avea voie să izoleze Taiwanul”.

Pelosi a mai spus că liderul chinez Xi Jinping (習近平) se comportă „ca un bătăuş speriat”, după care a adăugat că este nesigur și „într-un loc fragil”, probabil din cauza faptului că se confruntă cu provocări economice interne.

Președintele Camerei Reprezentanților a spus, de asemenea, că nu a înțeles de ce călătoria ei a fost atât de controversată, în timp ce o delegație anterioară a senatului nu a primit atât de multe obiecții din partea Chinei.

„A fost o vizită bipartidă, inclusiv președintele Comitetului pentru Relații Externe – nimeni nu a spus un cuvânt”, a spus ea.

„Dacă pot ignora o călătorie a cinci senatori într-un mod bipartid, de ce ar decide că vizita mea ar fi diferită... E ceva în neregulă cu acest lucru”, a spus Pelosi.

Escala lui Pelosi în Taiwan a făcut parte dintr-un turneu din Asia, care a inclus vizite în Singapore, Malaezia, Japonia și Coreea de Sud. În timpul șederii sale, purtătorul de cuvânt al Camerei Reprezentanților s-a întâlnit cu președintele Tsai Ing-wen (蔡英文) și cu alți oficiali guvernamentali de top.

Pe 4 august, Beijingul a lansat rachete balistice lângă Taiwan și a desfășurat numeroase avioane și nave militare peste linia mediană a strâmtorii Taiwan, scrie TaiwanNews.

China lansează exerciții de „blocadă” în jurul Taiwanului: Operațiuni de blocaj și sprijin comun

Armata chineză a anunțat marți, 9 august 2022, că va extinde exercițiile militare pe mare și în aer în jurul Taiwanului, cu accent pe „blocadă comună și sprijin comun”.

Duminică, 7 august, trebuia să fie ultima zi de exerciții militare și exerciții cu foc real care au început pe 4 august, ca răspuns posibil la vizita de 20 de ore a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, la începutul săptămânii. Cu toate acestea, luni, Comandamentul Teatrului de Est al Armatei de Eliberare a Poporului (PLA) a declarat că va prelungi în continuare exercițiile.

Marți, Comandamentul Teatrului de Est a lansat din nou o declarație în care a spus că va continua să desfășoare exerciții comune bazate pe scenarii în spațiul maritim și aerian din jurul Taiwanului. Acesta a adăugat că exercițiile se vor concentra pe organizarea „operațiunilor comune de blocaj și sprijin comun”.

Între timp, armata taiwaneză a început să efectueze exerciții de artilerie cu foc real în districtul Pingtung din Taiwan marți și le va organiza din nou joi (11 august). Exercițiile au loc la poligonul de antrenament Fenggang și vor presupune tragerea a 78 de obuziere autopropulsate de 155 mm și a șase mortiere de 120 mm și vor fi implementate de Comandamentul 43 Artilerie al Corpului 8 Armată și Brigada 333 Infanterie Mecanizată, comandamentele de apărare din Hualien și Taitung și Administrația Gărzii de Coastă (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel