Muzeul Național de Artă al României, expoziții eveniment cu ocazia Zilei Naționale
Data publicării:
Autor: Flaviu Predescu
WhatsApp
Muzeul Național de Artă al României, expoziții eveniment cu ocazia Zilei Naționale
Muzeul Național de Artă al României, expoziții eveniment cu ocazia Zilei Naționale
Cu prilejul Zilei Naționale, Muzeul Național de Artă al României inaugurează cinci expoziții eveniment, care aduc în prim plan două personalități remarcabile, din diferite epoci, definitorii pentru cultura din România.

4 expoziții dedicate pictorului Theodor Pallady

Dincolo de legendă. Neagoe Basarab și Pallady 150 – titlu generic care integrează 4 expozițiidedicate pictorului Theodor Pallady.„Aducem în spațiul culturii de azi nu numai o parte din tezaurul artistic al României dar și oviziune care îl integrează în spiritul contemporanității, în rezonanță cu așteptările publiculuilarg și chiar dincolo de acestea. Sperăm ca publicul să le viziteze de Ziua Națională, cândmuzeele noastre sunt deschise și accesul gratuit.” declară Călin Stegerean, directorul generalal Muzeului Național de Artă al României. Dincolo de legendă. Neagoe Basarab; Galeria deArtă Veche Românească: 1 decembrie 2021 - 31 decembrie 2022; Curatori: EmanuelaCernea, Iuliana Dumitrașcu; Coordonator: Călin Stegerean

500 de ani de la moartea lui Neagoe Basarab

„Expoziție dedicată artei din epoca lui Neagoe Basarab (1512-1521) care marchează 500 deani de la moartea sa, propunând o lectură insolită a operei sale culturale. Expoziția pune învaloare complexa personalitate a voievodului, autor al primei scrieri literare concepute înspațiul românesc: „Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie”, ctitor alMănăstirii de la Curtea de Argeș, susținător al unei campanii de patronaj artistic, ale căreiurme sunt reperabile până astăzi, peste tot în lume.

Display-ul expozițional gravitează în jurul unor icoane, comandate de Neagoe Basarab cucinci veacuri în urmă şi restaurate cu prilejul acestei expoziții. Acestea vor completaansamblul unic de fresce ale bisericii de la Curtea de Argeș din colecția MNAR, pentru ailustra standardele ridicate ale școlii de pictură din Țara Românească de la începutul secoluluiXVI.

Scenografia expozițională sugerează spațiul inventat de meșterii lui Neagoe Basarab şireplicat în marile ctitorii voievodale din spațiul românesc. Expoziția va integra periodic un recital de poezie cu legenda Meșterului Manole susținut decunoscuta interpretă Viorica Vatamanu, în regia lui Gavriil Pinte.

Pallady 1501

decembrie 2021 – 3 aprilie 2022

„Sub genericul „Pallady 150” vor fi deschise patru expoziții dedicate aniversării a 150 de anide la nașterea pictorului Theodor Pallady (1871-1956), unul dintre cei mai importanți artiștiromâni. Expozițiile își propun să prezinte aspecte inedite ale creației sale legate de lucrărileaflate în patrimoniul MNAR.

Jurnal Intim. Parterul Galeriei Naționale„La sediul central din fostul Palat Regal va avea loc expoziția „Jurnal intim” care va ilustra,prin prisma unor însemnări pe care artistul le-a realizat de-a lungul anilor, citate în expoziție,reprezentarea corpului feminin în ipostaze intimiste. Este exclusiv un demers curatorial, alcărui scop este acela de releva complexitatea operei palladiene, prin corelarea scrierilor șilucrărilor artistului.

Titlul expoziției, „Jurnal intim”, este desprins dintr-o mărturisire făcută de Pallady luiNicolae Tonitza: „Pictura mea e jurnalul existenței cotidiene. Un jurnal intim, în care sedesfășoară, fără menajamente pentru mine sau pentru alții, fără panaș și morgă – direct șirapid – pulsul vieții mele, cu variațiile lui fatale, de la un an la altul, de la un ceas la altul...”.Tot prin prisma paginilor de jurnal, relația sa de prietenie cu Henri Matisse va fi ilustrată culucrări ale artistului francez, inclusiv din seria „La Blouse Roumaine”.

Sensul expoziției este, pe de o parte, acela de reconfigura un capitol important din creația luiTheodor Pallady, ilustrat cu lucrări în cea mai mare parte neexpuse de la retrospectiva dinanul 1971 și, pe de altă parte, de a releva pasiunea senzuală ca element generator al operei deartă.

Din opera grafică a lui Theodor Pallady

Muzeul Colecțiilor de Artă, curator: Liliana Chiriac, asistent curator: Ilinca Damian„La Muzeul Colecțiilor de Artă se va deschide expoziția „Din opera grafică a lui TheodorPallady” care va conține și celebrul său autoportret, devenit însemnul general al acestorexpoziții. Selecția integrează peste o sută de lucrări de grafică realizate în tehnici diferite:creion, acuarelă, guașă, peniță, gravură, abordând o serie extinsă de subiecte: peisaje, nuduri,naturi statice, portrete sau compoziții, din diferite perioade de creație.

Expoziția urmărește o structurare cronologică, astfel dintre lucrările timpurii ale artistuluisunt prezente câteva compoziții alegorice din perioada 1896-1900 și o suită de impresii dinMoldova din perioada 1906-1916, care sunt urmate de peisajele din Franța, în special din„Parisul său”, dar şi din Dobrogea sau București, unde a revenit anual cu participări laexpoziții. O altă categorie de lucrări de grafică semnate de Theodor Pallady integrate în expoziție oreprezintă schițele rapide precum și nudurile feminine realizate în atelier sau în interioarepariziene, datate 1920-1940.

”Zambaccian despre Pallady și Parisul lui Pallady vor fi două expoziții care documenteazărelația artistului cu doi colecționari de referință: K. H. Zambaccian și Gheorghe Răut și carevor fi deschise la Muzeul Zambaccian și la Casa Melik.

Casa Melik, Parisul lui Pallady

„Expoziția prezintă o selecție din lucrările lui Theodor Pallady (1871-1956) care au casubiect imagini ale Parisului unde artistul a locuit cu intermitențe din anul 1890. O partedintre acestea provin din donația pe care Gheorghe Răut a făcut-o statului român în anul1968, cuprinzând cele 1200 de piese aflate în apartamentul său parizian, inclusiv 800 dedesene ale prietenului său Pallady, cu condiția ca acestea să fie expuse în Casa Melik dinBucurești.Prietenia lui Răut cu Pallady a început la Paris în 1924, cei doi fiind vecini în imobilul desecol XVII din Place Dauphine nr. 12, unde artistul ocupa mansarda cu două camere, iarbancherul restul imobilului. Pallady a locuit aici până în 1940, când s-a întors definitiv înțară.”

Zambaccian despre Pallady

„Expoziția își propune să schițeze un portret caracterial al lui Theodor Pallady prinintermediul unor extrase dintr-un articol despre artist pe care colecționarul Krikor H.Zambaccian l-a publicat în volumul „Însemnările unui amator de artă”. Demersul curatorial propune un exercițiu de alăturare a tablourilor, la care se face referire,cu o serie de autoportrete realizate de Pallady la vârsta maturității; mereu în linii tăioase șitonuri decise, în consonanță cu caracterul pe care textul prietenului său îl descrie, direct sauindirect.Aceste expoziții subliniază și importanța colecționarilor în biografia artiștilor, transmitereaoperei lor către posteritate datorându-li-se într-o mare măsură. Deschiderea expozițiilor vaavea loc pe 1 Decembrie, cu prilejul Zilei Naționale a României, cu acces gratuit pentru toategaleriile și muzeele MNAR, pentru a pune în valoare misiunea Muzeului Național de Artă alRomâniei, de promovare a valorilor culturale naționale. Program de vizitare: Miercuri –Duminică: 10:00 -18:00; Preț bilet: 12/6/3 lei” anunță un comunicat MNAR.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel