Data publicării:

Sabia mareșalului Józef Piłsudski, tablouri și obiecte de valoare ale Familie Regale, în expoziția „România-Polonia, un secol de istorie”

Autor: Ion Voicu | Categorie: Cultura
WhatsApp

Expoziția „România-Polonia, un secol de istorie. Mareșalul Józef Piłsudski și Familia Regală a României“ va fi deschisă la Muzeul Național de Istorie a României, în perioada 5 decembrie 2024 – 9 februarie 2025 și va putea fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 09ꓽ00 – 17ꓽ00.

Vernisajul va avea loc în data de 5 decembrie 2024,  la sediul Muzeului Național de Istorie a României, începând cu ora 17:00. Printre personalitățile prezente la eveniment se vor afla nepoata și nepotul mareșalului Piłsudski, doamna Joanna Onyszkiewicz și domnul Krzystsztof Józef Jaraczewski, invitați de Institutul Cultural Român de la Varșovia.

Cele peste o sută de bunuri de patrimoniu românești și poloneze selectate pentru această expoziție vor putea fi admirate până pe 9 februarie 2025, după care versiunea poloneză a expoziției va fi deschisă în data de 3 martie 2025, la sediul Muzeului Józef Piłsudski din Sulejówek, cu ocazia Zilei Solidarității româno-polone.

Printre obiectele aflate în colecția Muzeului Józef Piłsudski, care vor fi expuse la București, se află sabia mareșalului. Acest bun cultural, simbol polonez, încărcat de istorie, va fi prezentat alături de tablouri ale mareșalului Piłsudski și ale Familiei Regale române, statuete, medalii, decorații și brevete, plachete, documente diplomatice, albume fotografice și fotografii, pliante, hărți, ziare, drapele, uniforme ale regilor Ferdinand I și Carol al II-lea, precum și cea a reginei Maria, arme și insigne.

Toate aceste bunuri de patrimoniu românești și poloneze ilustrează o epocă a istoriilor comune, a unor evenimente în centrul cărora s-au aflat Familia Regală a României și mareșalul Józef Piłsudski.

Mareșalul Józef Piłsudski a fost unul dintre cei mai importanți lideri ai Poloniei în perioada interbelică. În acea epocă, România și Polonia aveau un interes comun de a contracara amenințările venite din partea Uniunii Sovietice și revizioniștilor din Europa Centrală. Cele două state au semnat, în 1921, un tratat de alianță defensivă împotriva unui posibil atac sovietic. Relația a fost întărită de sprijinul reciproc și de colaborarea între liderii celor două țări, între Piłsudski și regele Ferdinand I al României, iar mai târziu regele Carol al II-lea.

Deși Piłsudski a murit în 1935, moștenirea relației construite de mareșal s-a văzut după invazia Poloniei de către Germania și Uniunea Sovietică în 1939. România, sub regele Carol al II-lea, a permis refugierea guvernului și evacuarea tezaurului și armatei poloneze, care a luptat până la sfârșitul războiului în tabăra Aliaților. Familia regală română și liderii polonezi împărtășeau valori similare legate de independența națională, respectarea tradițiilor și păstrarea echilibrului în Europa de Est. Relația dintre Polonia și România în perioada interbelică rămâne un exemplu de solidaritate și sprijin în fața amenințărilor externe.

Muzeul Național de Istorie, împreună cu Muzeul Józef Piłsudski din Sulejówek, au organizat expoziția „România-Polonia, un secol de istorie. Mareșalul Józef Piłsudski și Familia Regală a României“, în cadrul Sezonului Cultural România–Polonia, 2024-2025.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel