Muzeul Ermitaj riscă să rămână fără paznici. Demers la Ministerul rus al Culturii
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Celebrul muzeu Ermitaj din Sankt-Petersburg ar putea fi privat de securitate ca urmare a concedierii paznicilor de către Ministerul de Interne, a denunțat marți directorul celebrului muzeu, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Peste trei milioane de turişti pe an vizitează cel mai mare muzeu din lume ca număr de obiecte expuse, Ermitaj.

În urmă cu câteva zile, Ministerul de Interne rus a decis, din motive bugetare, concedierea a 10 % din personalul polițienesc, hotărâre care devine efectivă din luna noiembrie. Măsura ar urma să afecteze în primul rând paznicii repartizați muzeelor rusești, între care și Ermitajul.

În acest context, directorul muzeului Ermitaj, Mihail Pokrovski, a lansat un semnal de alarmă printr-o scrisoare adresată Ministerului rus al Culturii, estimând că reducerea numărului de paznici crește riscurile furturilor din colecția muzeului, cea mai importantă din Rusia și una dintre cele mai bogate din lume.

Operele de artă riscă, de asemenea, să fie avariate: la jumătatea lunii august, militanți ortodocși au distrus lucrări pe care le considerau "blasfematorii" ale unui sculptor sovietic avangardist, prezentate într-o sală de expoziție din centrul Moscovei, a amintit el.

În muzeul Ermitaj, fondat în 1764 de împărăteasa Ecaterina a II-a, în cele aproape 1.000 de săli sunt expuse 60.000 de piese, în timp ce aproape trei milioane de obiecte sunt păstrate în rezervele muzeului.

Decizia Ministerului de Interne de a reduce efectivele paznicilor afectați muzeelor le-ar putea forța pe acestea să angajeze societăți de securitate private, cu fiabilitate incertă, și-a exprimat regretul Uniunea Muzeelor din Rusia într-un comunicat publicat pe site-ul propriu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel