Data publicării:

STUDIU: Mutația genetică care îi face pe oameni să fie predispuși la cancer

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pixabay
Foto Ilustrativ/Pixabay

O modificare a ADN-ului dobândită de oameni în cursul evoluției îi face mai predispuși la dezvoltarea cancerului decât alte primate.

Alegeri prezidentiale 2024

În comparație cu celelalte primate, oamenii sunt mai predispuși să facă cancer în cursul vieții lor: gândiți-vă că din 971 de primate non-umane care au murit la Grădina Zoologică din Philadelphia între 1901 și 1932, doar 8 au avut cancer. Dacă această slăbiciune a Homo Sapiens este cunoscută de ceva timp, motivele sale evolutive rămân misterioase. Este posibil ca un studiu genetic publicat în Cell Reports să fi găsit acum o explicație. Sau măcar o parte din ea.

Potrivit unui grup de oameni de știință de la Institutul Sloan Kettering din New York și de la Muzeul American de Istorie Naturală, o mutație genetică dobândită de oameni după separarea de ultimul strămoș pe care l-au împărtășit cu cimpanzeii ne-ar fi făcut mai susceptibili la cancer.

Când echipa a comparat secțiuni ale genomului nostru cu secțiuni corespunzătoare din ADN-ul a 12 primate non-umane, a fost observată o diferență în gena BRCA2, un „supresor de tumori” care, de obicei, oprește proliferarea celulelor anormale, potrivit Focus.

Deși este o mică mutație, o alterare a unei singure „litere” în codul genetic, impactul ei este considerabil: în versiunea dobândită de sapiens, gena BRCA2 este cu 20% mai puțin eficientă în repararea ADN-ului.

Gena BRCA2 joacă un rol central în dezvoltarea tumorilor

Acest lucru poate explica de ce oamenii sunt mai predispuși la cancer decât verii lor cimpanzei. Știm, de exemplu, că femeile născute cu anumite versiuni ale acestei gene (care o fac mai puțin eficientă în activitatea ei de restaurare) sunt mai expuse la unele forme de cancer, precum cancerul ovarian sau cel mamar.

De omul a dobândit o formă atât de dezavantajoasă a genei?

Studiul nu permite clarificarea, dar o ipoteză este că, în schimb, sapiens au câștigat în fertilitate: femeile cu versiunea BRCA2 legată de riscul de cancer par să poată rămâne însărcinate mai ușor.

Pentru moment aceasta este doar o ipoteză, dar descoperirea contribuției acestei gene în facilitarea apariției cancerului ar putea duce la noi forme de prevenire a cancerului în viitor.

În teorie, modificarea BRCA2 cu tehnici de editare genetică pentru a-l aduce mai aproape de versiunea altor primate, ar putea reduce riscul de cancer la om.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel