Data actualizării:
Data publicării:

Mutarea care îl elimină definitiv pe Traian Băsescu din politică

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

O mișcare decisivă l-ar putea elimina definitiv pe fostul președinte Traian Băsescu din politica de vârf.

Potrivit ultimului sondaj CSCI, Traian Băsescu se bucură de încrederea a 18% din populație, în vreme ce PMP ar obține doar 3% dintre sufragii, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare

Băsescu își transferă încrederea sau riscă singurătatea

Conform unui scenariu care circulă în mediul politic, formațiunile mici - cum este cazul PMP și PNȚCD - îl vor presa pe Traian Băsescu să devină membru de partid activ și să încerce să le transfere din bagajul electoral.

Politologul Cristian Pîrvulescu este chiar de părere că ţelul lui Traian Băsescu este să formeze "o coaliţie de forţe politice".

"Traian Băsescu nu a ieşit din politică. A rămas activ în politică. N-ar fi decât o consecinţă logică trecerea sa în rândurile unei fomaţiuni politice. Că este PMP, că va fi alta care va îngloba PMP, asta este o altă discuţie. Dar probabil că îşi va dori o formaţiune politică care să aibă o dimensiune mai mare decât PMP actual. Şi este de presupus că va încerca, nu ştiu dacă va şi reuşi, să realizeze o coaliţie de forţe politice care să o sprijine, la care se pot adăuga şi alte partide care l-au sprijinit şi în trecut. Nu vorbesc despre PNL. Mă gândesc la PNŢ, la alte formaţiuni politice mai mici care să-i dea o platformă mai largă decât PMP care, la 2%, nu este o platformă suficientă pentru un preşedinte care a avut două mandate consecutive", a opinat Cristian Pîrvulescu, pentru România TV

Vezi aici detalii: Țelul lui Traian Băsescu după Palatul Cotroceni. Cristian Pîrvulescu: Experiment fără precedent

Dacă fostul președinte va refuza să se implice activ pentru a crește scorul micilor partide, acestea ar putea recurge la o mișcare falimentară pentru Traian Băsescu - o alianță cu marele PNL.

Micile formațiuni nu pot avea succes cu forțele proprii

A devenit tot mai clar că formațiuni precum PMP și PNȚCD nu pot avea succes singure în alegeri, astfel că au două soluții la care pot apela: fie încearcă să transfere din capitalul de încredere de care se bucură Traian Băsescu, care și-a exprimat susținerea pentru PMP, dar nu arată ca un membru activ și dedicat în totalitate partidului, fie se lasă înghițite de PNL, dar fără Traian Băsescu și Elena Udrea în componență.

Scenariul din urmă ar fi unul pe placul liberalilor, în situația în care PNL dorește un scor mare la alegerile de anul viitor. Astfel, liberalii ar atrage mai multe fragmente de electorat, în loc ca voturile dreptei să fie disipate către numeroase formațiuni cu scoruri mici. O mișcare de acest gen a fost făcută în 2012 de către USL, care l-a acceptat pe listele ei inclusiv pe Remus Cernea, pentru a obține voturile ecologiștilor.

Alianța între PNL și micile partide de dreapta îl elimină pe Băsescu din politica de vârf

În cazul în care Traian Băsescu nu va face eforturi pentru a-și transfera din capitalul de încredere către PMP, asumându-și un rol activ în perspectiva alegerilor, fostul președinte riscă să piardă și acest partid și să rămână singur și neînsemnat pe scena politică. Iar o eventuală tentativă de a lansa o nouă construcție politică l-ar acoperi de ridicol.

În aceste condiții, întrebarea cheie care se pune este: De ce ezită Traian Băsescu să-și asume clar și răspicat rolul de lider al PMP?

O posibilă explicație pentru indecizia fostului președinte ar putea fi următoarea: Traian Băsescu își negociază problemele personale pe care le are și, în funcție de aceste negocieri, va face marele anunț sau va rămâne în umbră și va lăsa micile formațiuni de dreapta să se coaguleze sub aripa marelui PNL.

Citește și: Klaus Iohannis - Traian Băsescu, asemănare izbitoare. Detaliul neașteptat din sondaje, la un deceniu distanță

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel