Munții Bucegi, văzuți din București în ziua de Crăciun / FOTO
Munții Bucegi au fost observați din Capitala țării în ziua de Crăciun.
În ziua de Crăciun, un fotograf a reușit să surprindă Munții Carpați din București. Imaginea este imortalizată în cartierul Militari, în vestul Capitalei, iar în plan îndepărtat se întrevăd Munții Bucegi, Munții Baiului și valea Prahovei.
Nu este pentru prima dată când Carpații sunt fotografiați din București. Deși observarea acestora nu este dificilă, în special din vestul și nordul Capitalei, e nevoie să fii într-o clădire înaltă pentru a putea vedea Carpații. De asemenea, e foarte important ca atmosfera să fie rarefiată. Smogul poate afecta vizibilitatea, iar observarea Carpaților din Capitală devine mai dificilă.
În mod normal, din partea de vest a Capitalei mai pot fi văzuți Munții Leaota, Munții Iezer-Păpușa și, cu puțin noroc, Munții Făgăraș.
Risc crescut de avalanşă la munte. Turiştii, avertizaţi
Meteorologii anunţă risc însemnat de producere a avalanşelor, gradul 3 dintr-un maximum de 5.
Avertizarea este valabilă în masivele Făgăraş, Bucegi, Rodnei, Parâng - Şureanu, Ţarcu-Godeanu și Călimani - Bistriței - Ceahlău. Cel mai mare strat de zăpadă se găsește în Carpaţii Meridionali, de 176 cm la Bâlea-Lac.
Potrivit meteorologilor, în apropierea crestelor se mențin vechile plăci de vânt, acoperite cu un strat de zăpadă proaspătă, scrie Mediafax.
În Munții Făgăraş, ninsorile din ultimele zile au depus local 10-20 cm de zăpadă prospătă. În partea superioară a stratului există un strat instabil de zăpadă recentă, ce depășește pe alocuri 40-50 cm și care are stabilitate și rezistență reduse.
Stratul instabil din partea superioară poate ceda în special la supraîncărcări, oricât de mici, dar izolat și în mod spontan, pe pantele cele mai înclinate, ducând la declanșări de avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari.
La altitudini de peste 1.800 de metri, riscul de avalanșe este însemnat.
„Sub 1.800 m altitudine, deși s-a mai diminuat ca grosime, stratul de zăpadă este umed și are încă dimensiuni importante în zona 1600-1800 m, riscul declanșării avalanșelor de dimensiuni medii fiind de asemenea însemnat (3), risc care poate apărea atât spontan, cât și la supraîncărcări”, arată sursa citată.
Sub 1.500 de metri riscul declanșării avalanșelor este moderat. Riscul însemnat de avalanșe se va menține până miercuri seara (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News