Urmărește emisiunea live
Multinațională franceză prezentă și în România, lider pe piața lactatelor, este cercetată pentru fraudă, înșelăciune și escrocherie
Autor: Elena Didila | Publicat pe: 03 iun 2022, 19:36
WhatsApp
Fotografie de la Tima Miroshnichenko: Pexels
Fotografie de la Tima Miroshnichenko: Pexels
Grupul de lactate Lactalis, care include și Galbani, este acuzat de falsificarea produselor alimentare furnizate unui client. De ani de zile vinde un zer lipsit de proteinele necesare cresterii vițeilor.

În Franța, gigantul lactatelor Lactalis, prezent și în România și care la noi în țară include companiile Albalact, Covalact, Dorna Lactate și Parmalat, este în centrul atenției pentru o serie de proceduri judiciare care îl văd ca protagonist.

Multinaționala a fost recent inculpată de procurorul din Rennes pentru înșelătorie, înșelăciune și fraudă, după cum reconstruiește ziarul Liberation. Originea cazului începe cu Serval, specializată în înlocuitori de lapte pentru viței, miei și iezi, care se număra printre clienții sucursalei Lactalis Ingredients, potrivit Agri Food.


La sfârșitul anului 2018, compania a dat în judecată multinaționala pentru fraudă, falsificarea produselor alimentare și înșelăciune cu privire la natura, specia, originea, calitățile substanțiale și compoziția mărfurilor. 

Serval susține că a primit produse care nu s-au conformat comenzilor sale de ani de zile, în timp ce grupul de lactate s-a limitat să numească cazul o simplă ”dispută comercială”.

”Am fost cu adevărat înșelați”, a declarat pentru presă avocatul companiei Alexandre Varaut, continuând: ”De ani de zile am avut încredere în ei, le-am primit produsele, le-am folosit pentru a ne face produsele și am descoperit întâmplător că ceea ce ne-au livrat nu era ceea ce noi  comandasem de la ei. Acest lucru le-a permis să facă economii uriașe pe umerii noștri”.

Serval acuză că produsele au fost înlocuite în mod deliberat cu altele mai puțin bogate în proteine

Crescătorii au fost cei care au detectat anomalia, observând că vițeii lor nu se mai hrănesc cum trebuie și că evoluția creșterii lor este anormală. Potrivit Courrier de la Mayenne, fermierii au transmis informațiile lui Serval, care, la rândul său, a încercat să afle de unde a venit schimbarea.

Ancheta judiciară a fost deschisă în 2018, în timp ce în octombrie 2019, procurorul de la Rennes, Philippe Astruc, a oferit detalii suplimentare cu privire la natura presupusei fraude.

”Marfa livrată de câțiva ani a fost zer mixt și nu zer de vacă”

Potrivit reconstituirilor furnizate de firma care a raportat „marfa livrată de câțiva ani a fost zer mixt și nu zer de vacă”. Acesta ar fi ”un subprodus lactat cu conținut zero de proteine ​​și un procent scăzut de substanțe azotate neproteice”, a adăugat Astruc.

Lactalis Ingredients a fost pus sub acuzare

Cercetarea a fost încredințată de judecătorul de instrucție Oficiului Central pentru combaterea încălcărilor de mediu și sănătate publică (Oclaesp). După o examinare în instanțe în aprilie anul trecut, Lactalis Ingredients a fost pus sub acuzare ”pentru practici comerciale înșelătoare între 2011 și 2016, falsificare de produse alimentare, băuturi sau agricole și fraudă”, a spus procurorul.

Multinaționala cu sediul la Laval, în nord-vestul Franței, a confirmat, la rândul său, că a fost acuzată într-o ”dispută comercială” legată de furnizarea unui ingredient pentru hrana animalelor.

Avocatul Varaut a precizat însă că rechizitoriul pentru înșelăciune înseamnă ”că nu este un litigiu comercial, ci unul penal”, subliniind că ”există și prejudiciul moral de a fi fost înșelat de ani de zile”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?