MS Margareta, mesaj emoționant: "E ţara mea" / "A fost teribil"
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Majestatea Sa Margareta a transmis un mesaj emoționant, la 30 de ani de la revenirea din exil.

Custodele Coroanei Române, Margareta, a declarat vineri că nu s-a gândit niciodată să renunţe a sluji România în cei 30 de ani de când a călcat pe pământ românesc, afirmând că este ţara sa.

"Nu, nu, nu, nu. Niciodată. Din când în când mi-a fost... oooo... nu mai pot, dar nu, de renunţat, nu. E ţara mea", a declarat Custodele Coroanei la finalul lansării volumelor "Lumea Majestăţii Sale" şi "Trei Decenii ale Coroanei".

"A fost ceva teribil"

Custodele Coroanei Margareta a participat, alături de principele Radu, de principesele Sofia şi Elena, de principele Leka al Albaniei şi de alte 50 de personalităţi din România, Suedia, Olanda, Belgia, Germania, Franţa, Italia, Spania, Elveţia, la un eveniment dedicat împlinirii a 30 de ani de la venirea Majestăţii Sale în ţară, desfăşurat la Librăria Cărtureşti Carusel, citează Agerpres.

"Când am fost pe pământ românesc, aceasta a fost ceva teribil, într-un fel. Prea mult, că nu sunt cuvinte. Şi am creat imediat o echipă, Fundaţia (Fundaţia Regală Margareta a României - n.r.). Şi sora mea a fost cu mine în avion. (...) Eu sunt o persoană de echipă. Deci, asta a fost cel mai important lucru. Nu îmi place să fiu lăudată. Asta nu e important. Important este că oamenii au înţeles mai bine ce este România, care nu a fost pe hartă atunci şi că am reuşit să facem ceva şi fiecare din persoanele de aici nu numai că au scris ceva, ci au dat şi pentru Fundaţie. Fiecare a dat generos. Sau timp, sau obiecte, sau bani, sau personalitate, profesionalism, ceva. Foarte frumos pentru ţara noastră", a spus MS Margareta presei.

Cel mai frumos moment din cei 30 de ani

Custodele a mărturisit că realizarea fundaţiei a fost cel mai frumos moment din cei 30 de ani, iar cel mai greu - când autorităţile anilor '90 nu au permis şederea Regelui Mihai în România.

"Când am creat fundaţia, asta e prima, pentru că am văzut că oamenii au voinţă, au generozitate şi când m-am căsătorit, evident, când m-am întâlnit cu Principele. Când a fost dat afară Regele Mihai, tatăl meu, a fost teribil", a mai spus ea.

Ce iubește la români

MS Margareta a mărturisit că iubeşte generozitatea românilor, simţul umorului, energia creativă şi faptul că "din când în când sunt încăpăţânaţi".

A mai afirmat că îi place Săvârşinul, dar şi alte oraşe, care au fiecare ceva deosebit, şi a adăugat că în aceşti 30 de ani a învăţat "că nu trebuie niciodată să abandonăm". "Să mergem înainte, pas cu pas, cu pas, încet, încet, aşa şi în sfârşit putem să ridicăm capul să vedem şi soarele", a încheiat Custodele Coroanei.

Ce conțin cele două volume ale cărții "Lumea Majestăţii Sale"

Despre cele două volume au vorbit, alături de reprezentanţi ai Editurilor Corint şi Curtea Veche, Sandra Gătejeanu-Gheorghe şi Daniel Şandru, autori şi coautori ai lucrărilor.

O culegere de 45 de eseuri, volumul "Lumea Majestăţii Sale" este publicat de Editura Corint şi a fost coordonat de profesorii Alexandru Muraru şi Daniel Şandru.

Primul capitol cuprinde "cuvinte regale" despre Margareta, Custodele Coroanei, şi sunt semnate de membri ai Familiei Regale române (Principele Radu, Principesa Elena, Principesa Sofia, Principesa Maria) şi de membri ai Familiilor Regale europene (Principele de Wales, Principele Moştenitor al albanezilor).

Despre rolul instituţional al Casei Regale şi al Majestăţii Sale

Despre rolul instituţional al Casei Regale şi al Majestăţii Sale vorbesc în carte Ioan Aurel Pop, Andrew Popper, Ioan-Luca Vlad, Alexandru Muraru, Radu Carp şi Corinne Fery von Arx.

Portrete ale Majestăţii Sale Custodele Coroanei sunt semnate, printre alţii, de Frederic Mitterrand, Anneli Ute Gabanyi, Madeleine Arnot, Nelly Miricioiu, Danielle Maillefer, Jean Milligan, Rodica Coposu, Flavia Bălescu-Coposu, Michael Shafir, Radu Călin Cristea, Adrian Cioroianu, Mona Vrăbiescu-Kleckner şi Rudy Kleckner, Sandra Pralong, Ruxandra Obreja, Teodor Ilincăi, Ion Andrei Gherasim, Daniel Şandru.

Momentul întoarcerii Familiei Regale în ţară, după 42 de ani în exil 

Volumul Margareta. Trei decenii ale Coroanei, ce poartă semnătura Sandrei Gătejeanu-Gheorghe, face parte din Colecţia Regală a Editurii Curtea Veche. Cartea prezintă, în 30 de scurte capitole alcătuite din text, fotografii şi documente, jurnalul fiecăruia dintre cei 30 de ani petrecuţi de Majestatea Sa Margareta şi de Familia Regală în ţară, din ianuarie 1990 până astăzi.

Majestatea Sa Margareta şi sora ei, Principesa Sofia, au călcat pentru prima oară pe pământ românesc la 18 ianuarie 1990. A fost momentul întoarcerii Familiei Regale în ţară, după 42 de ani de la plecarea în exil a Regelui Mihai şi a Reginei-Mamă, la 4 ianuarie 1948.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel