Motreanu (PNL): Aderarea Republicii Moldova de UE le va permite românilor de peste Prut să aibă o viață mai bună
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Dan Motreanu, europarlamentar și prim-vicepreşedinte al PNL, a spus că aderarea Republicii Moldova de UE le va permite românilor de peste Prut să aibă o viață mai bună.

„Basarabia a fost prima provincie care s-a unit cu România în 1918, prin actul votat de Sfatul Țării în data de 27 martie. Românii de peste Prut au păstrat vie conștiința națională, în ciuda încercării de rusificare forțată, promovată de Imperiul Țarist. Românii de peste Prut au reușit să folosescă momentul istoric al destrămării Imperiului Rus, după Revoluția din februarie 1917.

„Republica Democratică Moldovenească (Basarabia) în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi a dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna, se uneşte cu mama sa România”, se arăta în Declaraţia de Unire aprobată de Sfatul Țării. Votul din Sfatul Țării a respectat principiul autodeterminării naționalităților, formulat de președintele SUA, Woodrow Wilson.

Unirea cu Basarabia a fost urmată, în același an, de unirea cu Bucovina și de cea cu Transilvania.Din păcate, în 1940, URSS a ocupat Basarabia, în urma pactului dintre Stalin și Hitler.

Regimul sovietic a impus un regim de teroare și a practicat o politică de deznaționalizare a românilor. Astăzi, suntem datori să dăm dovadă de clarviziune și curaj, la fel ca românii din 1918.În calitate de europarlamentar, m-am numărat printre inițiatorii unei rezoluții prin care Parlamentul European a cerut, în 13 decembrie 2023, Consiliului European să aprobe începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina. A doua zi după votul din Parlamentul European, Consiliul European a decis începerea negocierilor de aderare la UE cu Republica Moldova și Ucraina.Aderarea Republicii Moldova de UE le va permite românilor de peste Prut să aibă o viață mai bună. Sunt convins că vom fi împreună în UE și sper să trăim cât mai repede acest moment”, a scris Dan Motreanu, europarlamentar și prim-vicepreşedinte al PNL, pe Facebook.

2. -imagine fara descriere- (noi-reguli-pentru-fermieri--dan-motreanu--vesti-bune-propunerea-a-fost-aprobata-2_61785900.jpg)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel