Data publicării:

Motivul ştiinţific pentru care bebeluşii dorm chiar şi 16 ore pe zi

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Te-ai întrebat vreodată de ce bebeluşii dorm atât de mult? Cercetătorii din Washington au răspunsul.

Potrivit cercetătorilor Universităţii de Stat din Washington, oamenii intră într-un stadiu de somn profund (paradoxal) atunci când visează. Mai mult, această fază a somnului are un rol esenţial în dezvoltarea creierului la bebeluşi. În timpul somnului paradoxal, se înregistrează fenomenul de mişcare oculară rapidă, scrie faculty.washington.edu. Faza mai este cunoscută drept REM (rapid eye movement).

Nevoia de somn scade odată cu înaintarea în vârstă

La nou-născuţi, starea de relaxare şi odihnă cupă jumătate din timpul de somn, după care procentul este tot mai mic, odată cu înaintarea în vârstă. În cazul bebeluşilor, somnul ocupă cea mai mare parte a timpului. Astfel, un bebeluş poate să doarmă 16-17 ore pe zi, în reprize mai lungi (3-4 ore) sau mai scurte (30 de minute). Specialiştii spun că somnul dă undă verde plasticităţii cerebrale, care este capacitatea creierului de a forma noi conexiuni. Bebeluşii au nevoie de somn pentru a-şi dezvolta funcţiile cognitive, precum memoria, limbajul, gândirea şi învăţarea. "Somnul atinge timpul maxim în debutul vieţii omului, dar rolul său în dezvoltarea creierului rămâne, deocamdată, în mare parte necunoscut", au declarat cercetătorii americani. De exemplu, dacă la bebeluşi somnul paradoxal atinge 50% din timpul total de odihnă, la bătrâni procentul scade la sub 15%.

Bebeluşii nu disting noaptea de zi

Fiecare copil are tiparul și nevoile sale individuale de somn și hrană. Nou-născuții, în mod particular, nu percep în primele săptămâni diferențele între noapte și zi. Unii sugari au un ritm natural puternic. Acești copii vor dormi, de obicei, pe întreaga perioadă a nopții, începând de timpuriu. Alți copii simt senzația de foame sau oboseală în momente diferite, pentru mai multe luni. Ei au nevoie de sprijinul părinților pentru a dobândi o regularitate sau pentru a intra într-un ritm, care să fie acceptabil pentru întreaga familie. Ritmurile zilnice calme și constante, cu mese regulate, ore de somn sau alte activități, cum ar fi plimbările în aer liber sau anumite ritualuri, sunt importante. Băița, poveștile de noapte bună sau cântecele de leagăn pot avea, de asemenea, un efect calmant

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel