Motivul pentru care noua variantă a fost denumită Omicron. De ce au fost sărite două litere din alfabetul grec
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Wang Wenbin Chinese Foreign Ministry spokesperson 汪文斌
Sursă foto: Facebook Wang Wenbin Chinese Foreign Ministry spokesperson 汪文斌
Noua variantă apărută în sudul Africii a fost denumită Omicron acum câteva zile, iar unii oameni au observat că s-au sărit două litere din alfabetul grec.

Cercetătorii sud-africani au descoperit o nouă variantă a coronavirusului, Omicron, cu un număr neobișnuit de mare de mutații și despre care se crede că este foarte transmisibilă, provocând panică globală și anularea multor zboruri internaționale.

După cum se practică de câteva luni, acestei noi variante i s-a dat o literă din alfabetul grecesc. Totuși, cei mai atenți observatori au văzut că două litere au fost „sărite” pentru a numi, în sfârșit, varianta Omicron. Astfel, Marc Van Ranst a dat câteva explicații.

„Termenul Niu ar fi dus la prea multă confuzie cu New (Nou în limba engleză)”, spune virologul flamand. „În același timp, a fost sărită și litera Csi, deoarece Xi este numele președintelui chinez Xi Jinping, iar OMS a considerat că este delicat din punct de vedere diplomatic.", a precizat acesta, scrie LeSoir.be.

Omicron, nouă variantă de coronavirus. Guvernul sud-african, supărat: În loc să ne aplaude toate țările, închid granițele

Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud, a condamnat interdicțiile de călătorie impuse țării sale și celor din vecinătate ca urmare a descoperirii acolo a unei noi variante a coronavirusului numită omicron. Ramaphosa s-a declarat „profund dezamăgit” de acțiunea pe care a descris-o ca fiind „nejustificată” și a cerut ridicarea de urgență a interdicțiilor.

„Singurul lucru pe care îl va face interdicția de călătorie este să dăuneze și mai mult economiilor din țările afectate și să le submineze capacitatea de a răspunde și de a se recupera după pandemie”, a spus el.

Președintele Africii de Sud a descris apariția variantei omicron ca un semnal de trezire a lumii privind inegalitatea în distribuția vaccinurilor și a spus că până când o mare parte a populației lumii nu va fi vaccinată, vor mai apărea mutații.

Ministerul de Externe al Africii de Sud a criticat, de asemenea, dur interdicțiile de călătorie, numind țara „pedepsită” mai degrabă decât aplaudată pentru că a descoperit omicron. Potrivit textului transmis de Ministerul de Externe, descoperirea unei noi variante acolo s-a datorat faptului că țara are tehnologia și capacitatea tehnică de a detecta noi mutații ale virusului:

„Capacitatea Africii de Sud de a testa și programul său accelerat de vaccinare, susținut de o comunitate științifică de clasă mondială, ar trebui să ofere partenerilor noștri globali liniște sufletească că ne descurcăm la fel de bine ca și ei în gestionarea pandemiei” (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel