Motiv de sărbătoare: Ziua Mondială a Acoperişurilor Verzi
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash
Oraşele din întreaga lume îşi propun să aleagă calea verde de dezvoltare pentru a-şi micşora amprenta emisiilor de carbon şi pentru a se adapta contextului schimbărilor climatice. Din acest punct de vedere, acoperişurile verzi sunt o alegere excelentă, atât pentru locuitorii oraşelor cât şi pentru mica viaţă sălbatică din mediul urban, iar ziua de 6 iunie, WorldGreenRoofDay, a fost aleasă pentru a creşte nivelul de conştientizare al beneficiilor aduse de acoperişurile verzi.

Fie că este vorba despre acoperişul unei staţii de autobuz, sau de acoperişul clădirii de birouri sau al locuinţelor, acoperişurile verzi reprezintă o soluţie pentru un aer mai curat în mediul urban. Acoperişurile verzi mai sunt cunoscute şi sub denumirea de acoperişuri vii pentru că pe ele se plantează gazon sau arbuşti, tufişuri şi chiar arbori, şi care pot fi transformate în oaze urbane de relaxare. Primele politici publice legate de acoperişurile verzi au fost adoptate încă din 1979 în Germania. De atunci, acoperişurile verzi au devenit populare în domeniul planificării urbane în Europa şi SUA, însă în restul lumii această idee nu a prins atât de mult. Astfel, în cele mai mari oraşe din SUA şi Marea Britanie grădinile şi spaţiile verzi de pe acoperişuri devin din ce în ce mai populare, Londra impunându-se ca un lider în acest domeniu, informează Agerpres.

Acoperişurile verzi au beneficii multiple. Unul dintre acestea este că înlocuiesc sau suplimentează spaţiile verzi în mediile urbane unde betonul şi blocurile de locuinţe sau de birouri sunt omniprezente. În zonele unde nu sunt parcuri sau unde spaţiile verzi existente sunt prea puţine, acoperişurile verzi devin o opţiune importantă pentru a creşte calitatea aerului şi a oferi medii de viaţă pentru păsări şi insecte. Foarte importantă este şi calitatea acoperişurilor verzi de a reţine apa de ploaie. În mediile urbane există pericolul ca apa de ploaie în exces să ducă la suprasolicitatea canalizărilor şi la producerea de inundaţii. De asemenea, acolo unde spaţiul este suficient, acoperişurile verzi pot fi transformate în minioaze de relaxare urbană. Acoperişurile vii au şi o importantă funcţie estetică în peisajul urban de obicei plin de nuanţe de gri.

Ziua Mondială a Acoperişurilor Verzi a fost fondată de Chris Bridgman şi Dusty Gedge, veterani ai conceptului de acoperiş eco-sustenabil şi membri ai consiliului de administraţie al Green Roof Organisation din Marea Britanie. Printre altele, acoperişurile verzi pot reduce fluxul de apă care ajunge de pe acoperişul clădirilor în canalizare în cazul unei furtuni cu 65%, protejează împotriva radiaţiilor ultraviolete şi împotriva fluctuaţiilor mari de temperatură, având o durată de viaţă de 2-3 ori mai mare decât acoperişurile obişnuite. Zona centrală a Londrei avea în 2017 o suprafaţă de 290.000 m2 de acoperişuri verzi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel