Moţiunea 'Virgil Popescu trebuie să plece. Românii aşteaptă soluţii!' - dezbătută luni în Camera Deputaţilor; Vot - miercuri
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Moţiunea 'Virgil Popescu trebuie să plece. Românii aşteaptă soluţii!' - dezbătută luni în Camera Deputaţilor; Vot - miercuri / Foto Agerpres
Moţiunea 'Virgil Popescu trebuie să plece. Românii aşteaptă soluţii!' - dezbătută luni în Camera Deputaţilor; Vot - miercuri / Foto Agerpres
Moţiunea simplă depusă de deputaţi USR şi independenţi de dreapta împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, va fi dezbătută, luni, în plenul Camerei Deputaţilor, iar miercuri se va da votul, a stabilit miercuri Biroul permanent al Camerei.

Marţi, deputatul USR Ionuţ Moşteanu a anunţat, în plen, depunerea moţiunii simple împotriva ministrului Energiei, precizând că este semnată şi de grupul independenţilor de dreapta.

Moţiunea este intitulată 'Virgil Popescu trebuie să plece. Românii aşteaptă soluţii!'

Moţiunea este intitulată 'Virgil Popescu trebuie să plece. Românii aşteaptă soluţii!'. Semnatarii documentului cer demisia ministrului Virgil Popescu, susţinând că acesta 'şi-a atins limita competenţei cu mult înainte să fie ministru, însă, cu sprijinul inexplicabil al colegilor săi din PNL şi al preşedintelui Klaus Iohannis, el a fost numit în toate guvernele din ultimii ani'.

'Sub mandatele lui Virgil Popescu, preţul energiei pentru populaţie şi companii a crescut constant. Preţul gazelor a crescut constant. Preţul energiei electrice a crescut constant. Preţul carburanţilor a crescut constant. Am ajuns să plătim peste 9 lei pe litrul de benzină sau motorină! Domnului ministru îi place să ofere ca explicaţie contextul internaţional. Însă nicio secundă nu a explicat de ce a refuzat cu încăpăţânare să aplice soluţii aflate la îndemâna sa. Soluţii propuse de USR şi acceptate în diverse declaraţii publice inclusiv de partenerii domniei sale de guvernare', se arată în moţiunea simplă.

'De cinci luni, proiectul de reducere a TVA la carburant stă în sertare'

Potrivit USR şi deputaţilor independenţi de dreapta, 'de cinci luni, proiectul de reducere a TVA la carburant stă în sertare'. Ei au mai susţinut că 'rezultatele activităţii celui mai slab ministru al Energiei din câţi a avut România se văd: scăderea accentuată şi constantă a nivelului de trai pentru populaţie şi dificultăţi majore întâmpinate de companiile care activează în România'.

'Credem că în cazul domnului Popescu nu mai este vorba numai de incompetenţă, ci şi de rea-voinţă militantă'

'Credem că în cazul domnului Popescu nu mai este vorba numai de incompetenţă, ci şi de rea-voinţă militantă. De aceea trebuie să plece imediat de la conducerea unei instituţii pe care nu ştie, nu poate şi nu vrea să o conducă în interesul public', se mai arată în moţiunea simplă, notează Agerpres.

Citește și - Benzina, cu 63% mai scumpă decât în 2021. Prețul la pompă ar putea sări de 10 lei. Replici acide în direct, ministrul Energiei este avertizat

Prețurile carburanților continuă să crească în fiecare zi, în întreaga lume, cu excepția țărilor precum Ungaria, în care statul le-a plafonat artificial. Totuși, românii plătesc cea mai scumpă benzină și motorină din zonă, toți vecinii direcți alimentând mai ieftin.

Într-o emisiune televizată la B1 TV s-a încercat găsirea de răspunsuri în ceea ce privește cea mai răsunătoare problemă cu care se confruntă România în acest moment și anume: prețul exagerat de mare al carburanților în raport cu veniturile românilor. România nu este o țară săracă în zăcăminte de gaze și petrol, ci este o țară săracă în capacitatea de bună organizare și producție. 

”Nu avem capacitate de producție pentru că nu am investit. Nu am putut să exploatăm zăcămintele respective, mergeam pe importuri” , declară deputatul PNL, Marilen Pirtea.

La întrebarea ce stă pe buzele tuturor, de ce nu s-a investit în capacitatea de producție pentru a ne putea exploata zăcămintele și a ne bucura de o situație energetică mai ”relaxată”, deputatul PNL nu a dat un răspuns punctual, însă a menționat:

”Cu celeritate, în această guvernare am aprobat legea off-shore, cea care a fost tergiversată luni și ani de zile din diverse motive și irațiuni, acum este implementată și ea urmează să genereze efecte pozitive pentru români”, a menționat deputatul PNL Marilen Pirtea.

Temerea cea mai mare a românilor, pe cale să devină realitate

Potrivit analiștilor economici se preconizează că în foarte scurt timp prețul carburanților va depăși 10 lei pe litru. Întrebat despre un eventual proiect de lege prin care să se intervină asupra prețurilor la carburanți, deputatul PSD Ivan Gruia a declarat:

”Eu cred că de ieri ar fi trebuit ca acest proiect de lege să fie pe masa Guvernului și să fie adoptat cu celeritate, pentru că mă uit la niște date economice care nu mint. În medie, în ultimul an, profitul companiilor producătoare și distribuitoare de carburanți a fost de 37%.

Nu cred că ar avea vreo problemă dacă acest profit ar fi doar 10% iar diferența să nu nenorocească economia României. Din punctul meu de vedere ar trebui urgent, ieri, ar fi trebuit ca acest proiect să fie pe masa Guvernului, adoptat prin Ordonanță de Guvern și trecut mai departe”, declară deputatul PSD, Ivan Gruia. Vezi continuarea aici!

CITEȘTE ȘI - La Cluj, unul dintre cele mai scumpe orașe, se protestează împotriva majorării prețului la benzină / foto

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel