Data publicării:
Moțiunea simplă împotriva ministrului Marcel Boloș. Acuzații grave și vot refuzat: "Clipiţi de două ori dacă vreţi să vă scăpăm"
Deputaţii USR şi Forţa Dreptei au depus lunea trecută în plenul Camerei Deputaţilor o moţiune simplă împotriva ministrului Finanţelor intitulată "Ministrul Boloş - inventatorul şi păzitorul taxei pe boală trebuie să plece". Iată ce de declarații s-au făcut, astăzi, în plenul Camerei Deputaților...
"Deficitul e tot acolo, doar că a fost cosmetizat"
Deputaţii UDMR nu participă la votul moţiunii simple împotriva ministrului Finanţelor, care are ca pretext principal introducerea plăţii CASS pe indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, a anunţat deputatul formaţiunii, Miklos Zoltan.
"Moţiunea iniţiată are ca pretext principal introducerea plăţii CASS pe indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate. Teoretic, subiectul ar trebui să genereze dezbateri ale mecanismelor finanţării sistemului medical: surse, cuantumuri, destinaţii - adică mai simplu, venituri şi cheltuieli, asiguraţi şi servicii furnizate. Însă nu asta este intenţia iniţiatorilor. Să amintesc doar câteva din subiectele de abordat în privinţa sistemului de sănătate: ce înseamnă deficitul uriaş din ultimii ani, cum îl putem reduce fără măsuri pompieristice? Unde a dispărut subvenţia pentru echilibrarea Fondului de asigurări de sănătate (FNUASS) din bugetul pe anul 2024? Dacă acest lucru s-a făcut pe seama scăderii sumelor cuvenite medicilor de familie, înseamnă că deficitul e tot acolo, doar că a fost cosmetizat. Cum facem ca nedecontarea concediilor medicale să nu mai afecteze antreprenorii prin lipsa de lichidităţi care la rândul ei se rostogoleşte în datorii în lanţ?", a afirmat deputatul UDMR la dezbaterea moţiunii simple în plenul Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, "în loc să vină cu soluţii la probleme, Executivul creează altele, prin decizii cu efect major asupra contribuabililor, fără consultări şi fără respectarea regulii predictibilităţii prevăzute de Codul fiscal".
"Dezavuăm modul în care execuţia bugetului se face prin intermediul Fondului de rezervă bugetară în întregime la cheremul Guvernului. Condamnăm reducerea veniturilor la bugetele locale şi aducerea lor în situaţia de a nu mai putea finanţa serviciile publice pe care legea le obligă să le furnizeze. Aşadar, pe de o parte USR nu tratează problema reală, adică suma uriaşă la care se ridică indemnizaţiile pentru concedii medicale care au dezechilibrat fondul, şi nici nu solicită ceea ce un partid responsabil ar solicita, şi anume controlul cheltuirii banilor şi prevenirea abuzurilor.
Pe de altă parte Guvernul, sub presiunea ţintei de deficit bugetar, în loc să controleze cheltuirea banilor şi să prevină abuzurile, a introdus din senin o contribuţie fără dezbateri şi fără consultări cu Legislativul. Subliniez că UDMR doreşte să se ţină departe de maşinaţiunile politicianiste, în schimb se va implica oricând în discuţii pe principii, valori şi reguli între parteneri care doresc cu adevărat soluţii reale. În concluzie, UDMR se va abţine să facă partizanat politic şi nu va participa la vot", a transmis deputatul UDMR.
_______
"Nu-i condamnaţi pe toţi bolnavii la aceleaşi măsuri!"
Deputatul AUR Gianina Şerban i-a solicitat luni ministrului de Finanţe, Marcel Boloş, eliminarea "urgentă" a taxării cu 10% a concediilor medicale, afirmând că este o măsură "total abuzivă".
"În ce priveşte introducerea CASS pe concedii medicale, motivarea dumneavoastră este absolut simplistă, cum că anul trecut şi-au luat concediu medical prea mulţi români. Domnule ministru, vă spun, nu îi băgaţi pe toţi bolnavii în aceeaşi oală. Poate că sunt unii care beneficiază de concediu medical şi nu ar trebui să îl solicite. Aici ar trebui să interveniţi dumneavoastră şi să verificaţi. (...) Nu-i condamnaţi pe toţi bolnavii la aceleaşi măsuri, pentru că bolnavii de cancer sunt impozitaţi de mai bine de două luni, domnule ministru, pentru că aţi decis să inventaţi noi taxe prin care să recuperaţi deficitul. Plata contribuţiei la sănătate de 10% pentru concediile medicale nu trebuie să vină ca un aport la bugetul de stat pentru a acoperi lipsa de soluţii din colectarea reală de taxe şi impozite", a spus Gianina Şerban în plenul Camerei Deputaţilor la dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Finanţelor, intitulată "Ministrul Boloş - inventatorul şi păzitorul taxei pe boală trebuie să plece".
Deputata AUR a adăugat că românii plătesc CASS pentru a beneficia de îngrijire corespunzătoare atunci când au nevoie.
"Eliminaţi urgent această măsură, este total abuzivă. Incompetenţa şi gaura de 10 miliarde de lei pe lună nu se acoperă din banii oamenilor bolnavi. Şi mamele primesc mai puţini bani pentru că sunt în concediu de creştere a copiilor, alocaţia este o mizerie, aşa cum ştim cu toţii, şi dumneavoastră impuneţi noi impozite. Aveţi pretenţii, stimaţi colegi, să creşteţi natalitatea sau să oprim tinerii să nu mai părăsească ţara. Cum? Crescând continuu taxele şi impozitele? Aţi introdus noi taxe şi aţi impus noi măsuri de austeritate. Tinerii pleacă din România, natalitatea este în scădere, i-aţi minţit cu neruşinare pe români că nu veţi introduce taxe, însă s-au trezit la început de an că trebuie să plătească TVA şi accize crescute, taxe suplimentare pentru casă, maşină, aţi impozitat până şi voucherele de vacanţă şi bonurile de masă", a menţionat Gianina Şerban.
"Adevărata dumneavoastră neputinţă s-a văzut"
Deputatul PSD Marius Budăi a declarat, luni, că USR şi Forţa Dreptei nu au tratat serios tema moţiunii simple pe care au iniţiat-o împotriva ministrului de Finanţe, şi anume grija faţă de pacienţi.
"Haideţi să credem cumva că această moţiune este despre grija faţă de pacienţi. Ar trebui să fie o temă serioasă, din păcate nu este tratată serios această moţiune sau poate cei care o tratează ar fi trebuit ca atunci când erau la guvernare să trateze pacienţii cât mai serios. Cred că ar trebui să le aducem aminte celor care au redactat această moţiune cum îi tratau pe pacienţi în pandemie", a spus Budăi în plenul Camerei Deputaţilor la dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Finanţelor.
El a afirmat că ar trebui să le fie adresate câteva întrebări iniţiatorilor moţiunii simple împotriva lui Marcel Boloş.
"Oare s-au întrebat colegii noştri câte tratamente pentru pacienţii oncologici s-ar fi putut plăti din acel miliard de euro aruncat efectiv pe fereastră pentru vaccinuri expirate? Nu cred că s-au întrebat. S-au întrebat colegii noştri oare câte servicii medicale am fi putut avea pentru mame, pentru copii? Nu cred că s-au întrebat, că altfel nu ar fi scris această moţiune şi acest dublu standard pe care îl arată o dată când sunt la guvernare şi o dată când sunt în Opoziţie. Cred că orice aţi spune, dragi colegi, orice aţi face, adevărata dumneavoastră neputinţă s-a văzut atunci când aţi fost împreună la guvernare", a susţinut Budăi.
________
"Este pur şi simplu sfidare şi bătaie de joc"
Deputatul neafiliat Ionel Dancă (Forţa Dreptei) a declarat, luni, în plenul Camerei, la dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Finanţelor, Marcel Boloş, că era mai bine ca acesta să recunoască faptul că l-a pus PSD să crească taxele, menţionând că "taxa pe boală" este "ultima dintre sfidările pe care guvernul PSD - PNL le face la adresa oamenilor cinstiţi".
"Domnule ministru Boloş, decât să înşiraţi jumătate de oră cifre şi rapoarte în care nu crede nimeni, mai bine spuneaţi simplu: m-a pus PSD să pun această taxă pe necazul oamenilor, m-a pus PSD să cresc taxele, contribuţiile sociale, accizele, să cresc impozitele pentru mediul de afaceri, m-a pus PSD să scot bani din piatră seacă. Era mult mai simplu, domnule ministru, pentru că, ce să vezi, ce convenabil pentru PSD să facă toată această ajutare fiscală bugetară cu un ministru de la PNL, cu alte cuvinte ce convenabil pentru PSD să majoreze taxele, ceea ce nici cu un ministru de la PSD nu ar fi reuşit", a afirmat Dancă, la dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Finanţelor.
El a spus că "taxa pe boală" este "ultima dintre sfidările pe care acest guvern PSD - PNL le face la adresa oamenilor cinstiţi care muncesc în această ţară şi a mediului de afaceri".
"Am văzut de la domnul ministru timp de 30 de minute argumente pentru această taxă, nicidecum că va corecta această aberaţie fiscală. Ba, mai mult, din ceea ce înţelegem de la domnul ministru, dacă este aşa o problemă cu un număr imens de concedii medicale care nu au nicio legătură cu realitatea, ne aşteptăm ca, de fapt, ministrul Finanţelor şi Guvernul PSD - PNL, condus de Marcel Ciolacu, să elimine de fapt plata concediilor medicale. Acolo se va ajunge. De ce nu controlaţi aceste concedii medicale fictive? De ce nu le eliminaţi şi să luptaţi cu adevărat cu cei care nu îşi plătesc taxele şi impozitele în România? Să pui taxe pentru bolnavii de cancer, pentru mamele care îşi îngrijesc copiii, este pur şi simplu sfidare şi o bătaie de joc", a adăugat Ionel Dancă.
"Clipiţi de două ori dacă vreţi să vă scăpăm"
Deputatul a mai susţinut că ministrul a recunoscut că cine încasează un salariu brut de 10.000 lei, în urma aplicării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate va lua mai puţin cu 900 lei faţă de situaţia în care ar fi rămas în câmpul muncii.
"Păi, nu ne dorim să crească natalitatea în România? Nu e normal ca să încurajăm mamele să meargă în concediu de creştere a copilului pentru că România are o problemă demografică foarte gravă? Nu e normal să promovăm aceste politici de creştere a natalităţii? Şi atunci pentru a le promova trebuie să primească chiar şi bani mai mulţi, pentru că un copil în creştere înseamnă cheltuieli mai mari pentru acea familie. Sau pentru bolnavii care pleacă în concediile medicale nu e normal să primească bani în plus faţă de cât ar fi primit dacă ar fi rămas la muncă pentru că nu a fost alegerea lor să fie bolnavi şi au nevoie de medicamente, de îngrijiri medicale?", a explicat Dancă.
El l-a acuzat pe ministru că nu îi pasă de suferinţele şi necazurile românilor.
"Mai bine, domnule ministru Boloş, clipiţi de două ori dacă vreţi să vă scăpăm şi lăsaţi această politică pesedistă de taxare a necazurilor românilor", a conchis Ionel Dancă.
______
Declarația lui Marcel Boloș
Toţi asiguraţii din sistemul de sănătate ar trebui să plătească CASS, pentru a nu genera deficite bugetului de sănătate şi mai mari faţă de cele pe care le avem în prezent, iar Guvernul nu a introdus o taxă nouă pe concedii medicale, ci a eliminat o facilitate, care nu există nicăieri în Uniunea Europeană, a declarat, luni, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
"Se pare că astăzi sunt aici să vorbesc despre o aşa numită 'taxă pe boală', care nu există în Codul Fiscal. Avem însă cu totul altceva în Codul Fiscal care este cu totul alt lucru şi anume Contribuţia la Asigurările Sociale de Sănătate sau, cum îi spunem noi, CASS, pe care ar trebui să o plătească toată lumea, toţi asiguraţii din sistemul de sănătate, pentru a nu genera deficite bugetului de sănătate şi mai mari faţă de cele pe care le avem în prezent. Am stabilit o regulă anul trecut pentru toţi asiguraţii din sistemul public de sănătate şi anume că toţi cei asiguraţi din sistemul public de sănătate plătesc CASS, fără facilităţi nejustificate sau întreruperi pe perioada stagiului de cotizare, pentru că, nu-i aşa domnilor parlamentari semnatari ai moţiunii simple, sunteţi conştienţi că sănătatea nu are nevoie de faliment şi sănătatea este mai presus de orice lucru pentru fiecare dintre români. Tocmai de aceea am eliminat facilităţile fiscale anul trecut prin Legea 296/2023 chiar de la constructori, IT-işti, industria alimentară şi agricultură, pentru a aduce mai mulţi bani la bugetul asigurărilor sociale de sănătate", a spus ministrul Finanţelor în Parlament la, dezbaterea moţiunii simple intitulate "Ministrul Boloş - inventatorul şi păzitorul taxei pe boală trebuie să plece cu taxele lui inventate cu tot".
El a subliniat că a studiat sistemele de plată a concediilor medicale din ale ţări din UE şi nicăieri nu există unul atât de ineficient ca în România.
"Repet, nu este vorba de o taxă nouă pe concedii medicale, ci de o eliminare a acestei facilităţi. Nu există nicăieri în Uniunea Europeană aşa ceva. Am studiat modelele de finanţare din Germania, Franţa, Italia, Spania. Nu există niciunde un sistem de plată a concediilor medicale atât de ineficient ca în România. Nu are nimeni nicio problemă cu bolnavii oncologici sau cu mamele aflate în concedii de maternitate şi, cu atât mai mult, cu îngrijirea copiilor bolnavi. Să nu mai spun că indemnizaţia pentru creşterea copilului nu este supusă măsurii fiscale la care se face referire în moţiune, acestea fiind venituri neimpozabile şi care nu se cuprind în baza de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii. Guvernul a urmărit cu totul altceva: să elimine risipa şi modul profund injust în care se desfăşoară lucrurile în ceea ce priveşte plata concediilor medicale în România", a afirmat Marcel Boloş.
Acesta a făcut referire la raportul despre Starea Sănătăţii în Uniunea Europeană pe anul 2023, conform căruia cheltuielile cu sănătatea pe cap de locuitor din România au rămas cele mai scăzute din blocul european, în condiţiile în care doar unul din trei români plătea asigurare de sănătate. Pe de altă parte, a spus el, românii sunt europenii care scot cei mai mulţi bani din propriul buzunar pentru sănătate.
Ministrul a precizat că peste 1,2 miliarde euro pleacă lunar de la Ministerul Finanţelor către Casa Naţională de Sănătate pentru a asigura funcţionarea "în limitele de supravieţuire" a sistemului public de sănătate din România, respectiv a spitalelor, ambulatoriilor de specialitate, plata medicamentelor, asigurarea banilor pentru programele de boli cronice, plata medicilor de familie şi multe alte categorii de cheltuieli.
"Doar la noi se poate să stai acasă în concediu medical şi să primeşti mai mulţi bani"
Conform datelor prezentate de el, în 2023, bugetul pentru sănătate a fost de 73,5 miliarde lei (14,7 miliarde euro), din care 59,9 miliarde lei la Casa de Sănătate, plus 13,4 miliarde lei la Ministerul Sănătăţii, iar în 2024 este de 80 miliarde lei (16,1 miliarde euro), din care 62 miliarde lei la Casa de Sănătate şi 18,2 miliarde lei.
De asemenea, Boloş a subliniat că bugetul destinat serviciului public de sănătate are nevoie uriaşă de fonduri, iar creşterea anuală a acestui buget este, în medie, de 5%, foarte mică faţă de ceea ce Casa Naţională de Sănătate are nevoie.
"Atenţie, numai pentru anul 2024 Casa de Sănătate a depus la Ministerul Finanţelor solicitări de fonduri de peste 93 miliarde lei, adică 18,6 miliarde euro, cât tot bugetul anual alocat pentru sănătate, inclusiv pentru bugetul alocat Ministerului Sănătăţii. Uitându-ne cu atenţie la această situaţie financiară precară prezentată, pe care bugetul de sănătate o are, în cele din urmă a trebuit să continuăm cu măsuri, deloc plăcute, care să asigure justa colectare a fondurilor puţine pe care le avem la bugetul de sănătate, mai ales pentru activităţile care privesc finanţarea concediilor medicale", a explicat ministrul Finanţelor.
El a adăugat că România este singura ţară din UE "care îşi permite luxul, cu consecinţele dezastruoase de rigoare, de a avea indemnizaţia de concediu medical mai mare decât salariul atunci când eşti la serviciu".
"Da, doar la noi se poate să stai acasă în concediu medical şi să primeşti mai mulţi bani decât atunci când eşti la muncă. Şi repet, nu vorbesc aici de bolnavii cronici, nici de cei oncologici, nici de mame şi nici de copiii care au nevoie de îngrijiri medicale, ci vorbesc de sistemul de plată a concediilor medicale", a spus Marcel Boloş, dând ca exemplu un angajat cu un salariu de 10.000 lei, care primeşte în mână 6.750 lei dacă este în concediu medical şi 5.850 lei dacă merge la muncă.
De asemenea, ministrul a menţionat că în 2023 eu fost eliberate adeverinţe pentru 3.361.223 concedii medicale, respectiv un număr de zile de concedii medicale de 24.870.933, valoarea bugetului alocat pentru plata acestor concedii fiind de 3,7 miliarde lei, iar pentru anul 2024 există, de asemenea, un buget record alocat pentru concediile medicale, de aproximativ 3,7 miliarde lei.
"Numai în anul 2023, din totalul de 3.361.223 certificate medicale eliberate, 1.800.883 au fost eliberate de cabinetele medicale individuale, 1.317.722 de ambulatoriile de specialitate şi doar 242.618 certificate medicale eliberate de spitale. Şi dacă aceste cifre fabuloase nu vă erau de ajuns, haideţi să vedeţi ce tipuri de certificate medicale se eliberează: boală obişnuită - 1.905.100; urgenţă medico-chirurgicală - 695.106; boală infectocontagioasă - 57.735; boală cardiovasculară - 69.309 şi altele. În timp ce numărul de certificate medicale, despre care dumneavoastră vorbiţi în textul moţiunii simple, au următoarea structură: sarcină şi lăuzie - 245.470; îngrijire copil bolnav - 130.855; neoplazii - 123.690. Şi, ca să vedeţi unde s-a ajuns cu acest sistem de plată ineficient a concediilor medicale, haideţi să ne uităm şi la topul judeţelor şi al medicilor cu cel mai mare număr de concedii medicale şi zile de concediu medical acordate: judeţul Prahova, top 20 medici - 15.402 concedii medicale cu 155.743 zile de concedii medicale; judeţul Iaşi, top 20 medici - 12.038 concedii medicale cu 153.719 zile de concedii medicale; judeţul Timiş, top 20 medici - 7.542 concedii medicale cu 73.767 zile de concedii medicale", a mai afirmat ministrul Finanţelor.
"În loc să vă ocupaţi timpul cu populisme, de ce nu vă alăturaţi?"
Totodată, în cursul ui 2023, s-au cheltuit 3,7 miliarde lei din bugetul de sănătate, în loc ca o parte din aceşti bani să ajungă fie duşi spre spitale, medicamente, boli cronice, iar la finalul anului s-a ajuns în situaţia unor restanţe la concediile medicale de 3,2 miliarde lei. Astfel, anul trecut, totalul cheltuielilor pentru concediile medicale, dacă existau toţi banii, era de 6,9 miliarde lei, a semnalat Boloş.
"Ceea ce Guvernul a urmărit prin modificările legislative a fost să descurajeze statul în concedii medicale pentru motivul că se plăteşte mai bine să stai acasă decât prezenţa la serviciu. Recent am citit despre un singur medic din Cluj care a dat peste 3.000 de concedii medicale în 2023 şi despre un pacient care a beneficiat de nu mai puţin de 939 zile de concediu medical, iar din statistici a reieşit că pentru un număr de peste 155.000 de certificate medicale nu s-a lucrat nici măcar o zi. Aşa că, domnilor semnatari ai acestei moţiuni, în loc să vă ocupaţi timpul cu populisme, de ce nu vă alăturaţi misiunii de a face din România locul în care poţi să păşeşti fără frică în spitale?", a punctat ministrul Finanţelor.
Peste 3.600 de contracte de finanţare pentru sănătate
Misiunea de a îmbunătăţi calitatea îngrijirii medicale şi de a asigura că toţi românii beneficiază de servicii medicale adecvate poate fi îndeplinită prin investiţii masive în domeniu, a declarat, luni, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
"Cred că este evident pentru toată lumea că prin investiţii masive în infrastructura medicală, formarea personalului medical şi implementarea unor reforme eficiente ne vom putea îndeplini misiunea de a îmbunătăţi calitatea îngrijirii medicale şi de a asigura că toţi românii beneficiază de servicii medicale adecvate", a spus ministrul Finanţelor în Parlament la dezbaterea moţiunii simple intitulate "Ministrul Boloş - inventatorul şi păzitorul taxei pe boală trebuie să plece cu taxele lui inventate cu tot".
El a subliniat că în programul bugetar sunt incluse acţiuni prioritare pentru asigurarea fondurilor necesare pentru monitorizarea, tratamentul şi îngrijirea pacienţilor cu funcţii vitale instabile sau cu afecţiuni care pot avea complicaţii ireversibile şi care necesită intervenţii medicale de urgenţă sau îngrijiri într-o secţie de terapie intensivă generală sau specializată.
De asemenea, a menţionat Marcel Boloş, anul trecut s-au semnat peste 3.600 de contracte de finanţare pentru sănătate, care cumulează peste 11 miliarde de lei, din bani europeni, iar 116 spitale vor beneficia de finanţare pentru reducerea infecţiilor nosocomiale,
Totodată, 35 de spitale au primit finanţare pentru creşterea capacităţii de răspuns a secţiilor de neonatologie prin reabilitare, dotare şi extindere cu 124 de noi paturi de ATI pentru nou-născuţi la nivel naţional şi dotarea altor 90 de paturi existente.
"Pentru creşterea accesului la servicii medicale pentru toţi românii, indiferent de zona ţării în care locuiesc, s-au finanţat 200 de primării pentru construcţia şi dotarea Centrelor Comunitare Integrate. Pe acelaşi palier, au fost finanţate pentru reabilitare şi dotare 3.072 de cabinete de medicină de familie. Personal, am fost şi rămân unul dintre susţinătorii investiţiilor în serviciul public de sănătate. Am fost iniţiatorul şi susţinătorul Programului Operaţional de Sănătate, cu o valoare a bugetului de peste 5,8 miliarde euro încă de pe vremea când eram ministrul Fondurilor Europene. Este pentru prima dată când România beneficiază de un Program de Sănătate care susţine investiţii masive în infrastructura spitalicească, în servicii medicale de calitate şi în pregătirea personalului medical. Este un buget cu care vom reconstrui sistemul medical din România, astfel încât românii să beneficieze de condiţii, servicii şi personal de nivelul ţărilor europene cu sisteme publice de sănătate performante", a afirmat Boloş.Î
"Aţi mai avut o încercare de moţiune simplă"
Acesta a adăugat că, în calitate de ministru al Finanţelor, se va asigura că va fi alocată partea de cofinanţări pentru ca proiectele să fie duse la bun sfârşit şi a reamintit de cele trei spitale regionale din Cluj-Napoca, Craiova şi Iaşi, care au un buget de 1,2 miliarde de euro şi, totodată, un număr de şapte alte spitale judeţene sau spitale judeţene de urgenţă care vor beneficia de dotarea cu echipamente medicale sau, după caz, de lucrări de reabilitare, consolidare sau construcţia de noi clădiri. De asemenea, din acest buget, 570 milioane euro sunt dedicaţi investiţiilor în domeniile oncologie şi transplant.
Totodată, împreună cu MIPE, a mai spus ministrul, au fost căutate soluţii pentru a fi operaţionalizat Programul Naţional de Investiţii în Sănătate, cu un buget de peste 2 miliarde euro, finanţat integral din bugetul de stat. Printre proiecte, Boloş a menţionat Institutul de Genomică, Institutul Cantacuzino pentru reluarea producerii vaccinurilor, ciclotronul, tehnologiile care folosesc hadronoterapia pentru tratarea cancerului.
"Aţi mai avut o încercare de moţiune simplă în care mă făceaţi vinovat de fiscalitatea IMM-urilor şi marilor companii, fără să spuneţi că, de fapt, autorii noilor măsuri fiscale sunteţi chiar dumneavoastră: jalonul 206 pentru microîntreprinderi, jalonul 207 pentru reforma impozitelor şi taxelor sau eliminarea facilităţilor fiscale pentru IT, construcţii, industria alimentară sau industria agroalimentară. Iar acum, ca din senin, scoateţi în faţă suferinţa oamenilor, bolnavi oncologici, mame, copii care au nevoie de îngrijiri medicale şi uitaţi de sistemul dezastruos de plată a concediilor medicale care afectează aproape pe fiecare român. De miliardele de lei pe care îi dăm pentru concedii medicale în loc să îi dăm la spitale, la programele cronice pentru bolnavi, la medicamente, la medicii de familie şi multe alte nevoi pe care sistemul medical le are. Înţeleg că avem în faţă alegeri electorale importante, dar asta nu înseamnă că trebuie să transformaţi scena politică într-un teatru al absurdului", a punctat ministrul.
Camera Deputaţilor a început, luni, dezbaterea moţiunii simple împotriva ministrului Finanţelor, Marcel Boloş. Votul va fi dat în şedinţa de marţi.
Ce se arată în textul moțiunii
În textul moţiunii simple se arată că adoptarea documentului reprezintă un "act de responsabilitate faţă de cetăţeni şi o măsură esenţială pentru restaurarea treptată a încrederii în stat". Iniţiatorii moţiunii susţin că "Marcel Boloş trebuie să plece, de urgenţă, din Guvernul României".
Deputaţii USR şi Forţa Dreptei acuză faptul că ministrul Marcel Boloş "ia de la cei suferinzi" 500.000 de euro în fiecare zi - părinţii cu copii bolnavi, femeile care au sarcini cu risc şi cele care au născut anul acesta.
"Îi suprataxează pe cei care muncesc şi care contribuie şi care acum au nevoie de concediu medical, bani chiar din contribuţiile lor. Cum? Legal. Din taxa pe boală inventată chiar de domnul Boloş, ministrul PNL al Finanţelor, taxa pe care o vom elimina noi, USR şi Forţa Dreptei, în Parlament, taxa pentru a cărei eliminare am depus o iniţiativă legislativă în primele 24 de ore de sesiune parlamentară şi setul de amendamente necesare pentru ordonanţă, dar până acum celelalte partide doar s-au lăudat la Senat, iar aici, în Cameră, le-au blocat", se arată în moţiunea simplă.
Iniţiatorii moţiunii mai susţin că sistemul de sănătate are nevoie de bani suplimentari, dar nu de la cei bolnavi, iar "miniştrii Finanţelor PNL-PSD au micşorat în ultimii ani sursele de finanţare precum procentul din contribuţia asiguratorie pentru muncă la bugetul de stat".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News