Data publicării:

Moțiune de cenzură împotriva lui Bode. Votul va fi dat miercuri

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Crișan Andreescu
Foto: Crișan Andreescu

Camera Deputaţilor urmează să dezbată luni moţiunea simplă împotriva ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, depusă de 55 de parlamentari USR şi neafiliaţi aparţinând Partidului Forţa Dreptei, iar votul va fi dat miercuri.

Iniţial, moţiunea simplă, intitulată "Siguranţă şi încredere sau debandadă şi furt? Ministrul Bode trebuie să răspundă pentru dezastrul creat", trebuia să fie dezbătută săptămâna trecută, însă a fost reprogramată la solicitarea ministrului Bode care a anunţat că este "angrenat într-o serie de activităţi cu oficialităţi străine".

Semnatarii moţiunii cer ca ministrul Bode să plece de la conducerea MAI, deoarece nu a reuşit reformarea instituţiei. Potrivit acestora, "cea mai mare reuşită" a mandatului acestuia este "licitaţia cu dedicaţie pentru achiziţia a 600 de BMW-uri de la prietenul preşedintelui Klaus Iohannis".

"După aproape doi ani de mandat la Ministerul Afacerilor Interne, nu se mai îndoieşte nimeni că prioritatea ministrului Lucian Bode este să protejeze interesele de partid, nu pe cele ale oamenilor. Iar când nu se preocupă de interesele de partid, domnul Bode se îngrijeşte de interesele infractorilor, ale clienţilor politici şi ale prietenilor şefului său direct, Klaus Iohannis. La urma urmei, ar fi putut fi altfel când ai pus în fruntea MAI un om care, pe când era ministru al Transporturilor, a dovedit că nu dă doi bani pe lege? Sau aţi uitat episodul maşinii ministrului care, depăşind pe linie continuă, pe un pod, a provocat un accident în urma căruia au fost rănite două persoane?", se arată în moţiune.

În opinia iniţiatorilor, "eficienţa ministrului Bode s-a văzut când l-a ajutat pe prietenul preşedintelui Iohannis să vândă Poliţiei Române 600 de BMW-uri 'de numai 32.000 de euro, fără TVA'", printr-o "licitaţie aranjată, cu un caiet de sarcini bine ajustat încât să câştige cine trebuie".

Potrivit deputaţilor USR şi de la Forţa Dreptei, Lucian Bode a înregistrat un eşec şi în ceea ce priveşte implementarea programului de protejare a victimelor violenţei domestice.

Bode mai este acuzat în moţiune că şi-a secretizat lucrarea de doctorat "cu o zi înainte de termenul anunţat pentru publicarea integrală" şi ar fi "tatăl corupţilor din minister".

"Domnul ministru Bode a avut mai multe ocazii să-şi prezinte demisia de onoare pentru toate eşecurile şi toate scandalurile în care MAI a fost implicat în ultimii aproape doi ani. Nu a făcut-o. Nu îţi poţi da demisia de onoare dacă nu ai onoare. Poziţia de ministru de Interne este mult prea importantă pentru a fi lăsată pe mâna unui nepriceput a cărui singură calitate este că ştie să răspundă repede ordinelor de la Cotroceni. Un leadership aşa de slab şi păgubos cum e al domnului Bode se transmite structurilor pe care le are în subordine şi rezultatul e corupţie, delăsare şi haos", mai transmit deputaţii USR şi de la Forţa Dreptei, notează Agerpres.

Ministrul Vasile Dîncu, invitat în Parlament pentru a explica declarațiile cu privire la războiul din Ucraina

Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, este invitat luni, în plenul Camerei Deputaţilor, la dezbaterea de la "Ora Guvernului" pentru a da explicaţii în legătură cu declaraţiile cu privire la războiul din Ucraina.

Şedinţa este programată la ora 17,30, după dezbaterea moţiunii simple depuse de USR şi Partidul Forţa Dreptei împotriva ministrului de Interne, Lucian Bode.

Grupul parlamentar al USR a solicitat prezenţa ministrului Dîncu în plen la dezbaterea intitulată: "Prin gafe repetate şi amplificarea propagandei ruseşti, ministrul Apărării creează prejudicii României în relaţia cu partenerii UE şi NATO".

"Ministrul Dîncu trebuie să vină în faţa Parlamentului la 'Ora Guvernului' să explice de ce preia toată retorica Kremlinului în spaţiul public, de ce ne pune în pericol tratatele cu partenerii noştri europeni şi cu NATO, pentru că nu este prima dată. Am văzut din nou în weekend, dânsul are elemente din retorica Kremlinului şi asta este foarte periculos pentru un ministru al Apărării într-o ţară NATO", a declarat marţea trecută liderul deputaţilor USR, Ionuţ Moşteanu.

Ulterior, USR a solicitat premierului Nicolae Ciucă să-l demită pe Vasile Dîncu din funcţia de ministru al Apărării Naţionale pentru declaraţiile cu privire la războiul din Ucraina.

Vasile Dîncu a declarat pe 8 octombrie că negocierea reprezintă singura şansă pentru ca Rusia să facă pace cu Ucraina.

"Războiul va mai continua, (...) singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă. (...) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită să-şi asume (...) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică", a afirmat Dîncu, la Prima TV.

Potrivit acestuia, Rusia are resurse să prelungească războiul. "Ideal ar fi să se ajungă la o situaţie de negociere, chiar dacă s-ar ajunge la un conflict îngheţat, negocierea tot ar face mai mult bine decât ceea ce se întâmplă acum, distrugerea de vieţi omeneşti, de bunuri", a explicat Dîncu.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, la începutul săptămânii trecute, că doar Ucraina va decide "când, cum şi ce negociază" în contextul războiului, arătând că aceasta este poziţia oficială a României şi a UE, iar unii politicieni de la noi trebuie să "citească mai frecvent revista presei să afle aceste poziţii".

Joia trecută, premierul Nicolae Ciucă a declarat că îl aşteaptă pe ministrul Dîncu să revină în ţară de la reuniunea ministerială a NATO care a avut loc la Bruxelles pentru a avea "o discuţie foarte deschisă" despre opinia acestuia cu privire la războiul din Ucraina.

"Îl aştept pe domnul ministru să revină în ţară de la ministeriala NATO. Trebuie să avem o discuţie cât se poate de deschisă faţă de opinia dumnealui. Nu este opinia Guvernului şi atunci va trebui să tranşăm foarte clar acest aspect", a afirmat Ciucă, într-o conferinţă de presă. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel