Moșii de toamnă 2018. Cum se face coliva, rețetă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Moșii de toamnă 2018. Cum se face coliva, rețetă. De Sâmbăta Morților, credincioșii pregătesc o colivă pe care o duc la biserică. Cum se prepară.

Moșii de toamnă 2018. Cum se face coliva, rețetă. Ingrediente

500 g grâu decorticat sau arpacaş, 375 g zahăr, aproximativ 250 g nuci curăţate, vanilie, coaja rasă de lămâie (opţional), o cană şi jumătate pesmet din pâine albă sau biscuiţi (dacă nu o pregătim în zile de post), zahăr pudră (pentru pudrat), o linguriţă rasă cu sare, puţină cacao şi bomboane, pentru ornat coliva.

Moșii de toamnă 2018. Cum se face coliva, rețetă. Mod de preparare

Spălăm grâul în mai multe ape și îl punem într-o oală mai mare, peste care turnam apă şi-l fierbem cel puţin o oră. Trebuie să amestecăm din când în când, ca să nu se prindă. Dăm oala jos de pe foc şi o acoperim cu un şervet curat, apoi o învelim cu o pătură, sau ceva gros, ca să-şi menţină căldură cât mai mult, scrie crestinortodox.ro.

Citește și: Moşii de toamnă 2018. Ce trebuie să faci de Sâmbăta Morților

Moșii de toamnă 2018. Cum se face coliva, rețetă. După 4-5 ore, adăugăm zahărul şi fierbem din nou, până se leagă.Trebuie să amestecăm cu o lingură curată din lemn, ca să nu se lipească de fundul vasului, dând gust neplăcut colivei. După ce s-a legat, luăm vasul de pe foc şi îl lăsăm descoperit, până ce compoziţia s-a răcit. Înlăturăm coaja care s-a format, adăugăm sarea, vanilia, coaja rasă de lămâie şi nucile tăiate fin cu cuţitul, pisate sau râşnite după preferinţa.

Moșii de toamnă 2018. Cum se face coliva, rețetă. În continuare, amestecăm uşor toate ingredientele, până se omogenizează. Compoziţia o aseazam pe un platou curat, ceva mai mare decât o coală de hârtie şi o modelăm uniform pe platou, ca să capete o formă frumoasă. Deasupra cernem pesmetul, pe care îl presăm puţin cu un carton ca să fie mai dens şi neted. Stratul de zahăr pudră se presează.

Moșii de toamnă 2018. Cum se face coliva, rețetă. Pentru ornat, putem folosi un şablon făcut din carton, care să reprezinte o cruce, peste care cernem puţină cacao. De asemenea, putem folosi diverse bomboane ca: drajeuri, migdale trase în zahăr şi altele, după preferinţa şi inspiraţia noastră.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel