Data publicării:

Moșii de iarnă 2023. Când pică și ce trebuie să faci pentru sufletele celor adormiţi

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Iată când pică Sâmbăta Morților și care sunt cele mai respectate tradiții și obiceiuri la români.

În Biserica Ortodoxă pomenirea celor adormiți se face în nenumărate rânduri pe parcursul anului. Sărbătoarea are ca scop comemorarea celor morți și rugăciunea specială pentru sufletele acestora.

Moșii de iarnă sau Sâmbăta Morților, așa cum o numesc românii, va avea loc la data de 18 februarie 2023, înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paștelui. Așadar, pe 18 februarie, creștinii vor merge la Biserică, ca să participe la Sfânta Liturghie, dar și la Parastasul pentru pomenirea celor adormiți.

De moșii de iarnă, la slujbă se aduc pentru sfințire pachete și colivă. Acestea sunt sfințite de preot, iar mai apoi sunt împărțite oamenilor prezenți la slujbă. La slujba din Sâmbăta Morților (moșii de iarnă), preoții săvârșesc Sfânta Liturghie și se roagă, citind numele tuturor morților trecuți în pomelnice. În același timp, oamenii merg la mormintele celor dragi și aprind lumânări, dau cu tămâie și aduc flori.

Tradiții și obiceiuri 

Tradiția ne arată că în dimineața Moșilor de iarnă, creștinii trebuie să meargă la biserică, cu colivă, vin și prescuri, ca să fie sfințite și mai apoi împărțite. În afară de colivă, vin și prescuri, creștinii pot împărți vase cu mâncare, fructe, plăcinte sau diverse alimente care i-au plăcut persoanei decedate.

Potrivit tradiției populare, la mormânt se aprind cel puțin două lumânări, care au rolul de a încălzi sufletele celor adormiți. În cazul celor adormiți fără să li se aprindă lumânare, în momentul în care se împart pachete, se oferă și o lumânare aprinsă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel