Moscova: ”În zilele următoare vom avea contacte cu ONU și Turcia pentru acordul de grâu”
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
”Se va putea vorbi despre posibilitatea unei reveniri la acordul de grâu după o anchetă aprofundată a ceea ce s-a întâmplat la Sevastopol”, a declarat adjunctul ministrului rus de Externe, Andreij Rudenko.  

Rusia plănuiește contacte ”în viitorul apropiat” cu Turcia și ONU cu privire la situația acordului de grâu. Cel puțin așa a declarat ministrul adjunct de Externe rus, Andreij Rudenko, după cum a raportat agenția de știri Interfax, citată de Nova News.

”Vom avea probabil contacte atât cu Națiunile Unite, cât și cu Turcia, participanți la acordul de la Istanbul. Cred că aceste contacte vor avea loc în următoarele zile”, a explicat viceministrul.

”Se va putea vorbi despre posibilitatea unei reveniri la acordul de grâu după o anchetă aprofundată a ceea ce s-a întâmplat la Sevastopol”, a adăugat Rudenko referitor la atacurile ”teroriste” care au avut loc în golful orașului în Crimeea, care a fost urmată de răspunsul Moscovei de a-și suspenda participarea la acordul de export de cereale prin Marea Neagră.

„În primul rând, trebuie să aflăm toate circumstanțele în care s-a întâmplat. Aceasta este o rușine totală, toate condițiile convenite anterior au fost încălcate”, a continuat diplomatul, clarificând că Moscova a chemat Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite pentru a discuta ”această problemă” și” abia după aceea vom putea vorbi despre care sunt următorii pași", a mai adăugat acesta potrivit sursei citate.

Citește și:

Turcia, anunț după ce Rusia s-a retras din acordul privind cerealele ucrainene. 176 de nave așteptă pe Marea Neagră

Inspectarea navelor cargou care transportă cereale din Ucraina va continua astăzi şi mâine la Istanbul, a anunţat duminică Ministerul turc al Apărării, după ce Rusia şi-a suspendat participarea în acordul semnat pe 22 iulie în Turcia, relatează AFP.

Este prevăzută continuarea astăzi şi mâine a inspectării navelor încărcate cu cereale care aşteaptă la Istanbul, precizează într-un comunicat ministerul citat.

Aceste nave aflate în aşteptare pe Marea Neagră - în număr de 176, potrivit Ucrainei - vor fi inspectate, însă deocamdată nicio altă navă nu va mai pleca din porturile ucrainene, mai precizează Ministerul turc al Apărării.

Ankara a fost înștiințată de Rusia privind retragerea



Acesta a confirmat că Ankara a fost între timp înştiinţată de Moscova asupra deciziei acesteia de a-şi suspenda participarea la acordul ce asigură exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. Personalul rus din cadrul Centrului Comun de Coordonare (JCC), responsabil cu supervizarea acordului, încă se află la Istanbul, mai notează ministerul turc.

După lansarea invaziei asupra Ucrainei în luna februarie, Rusia a instituit o blocadă asupra porturilor ucrainene, privând astfel Kievul de veniturile din exporturile de cereale şi îngreunând accesul la aceste produse pentru ţări din Africa şi Orientul Mijlociu.

În urma medierii Turciei şi a ONU, Moscova şi Kievul au convenit în luna iulie un acord prin care a fost ridicată această blocadă, după ce Rusia a primit asigurări că prin inspecţiile efectuate de JCC la Istanbul navele destinate transportului cerealelor nu vor servi ca mijloc de transport al armelor occidentale către Ucraina.

De atunci, Rusia şi-a manifestat nemulţumirea faţă de neaplicarea componentei din acest acord ce prevede relaxarea unor sancţiuni occidentale care să permită Moscovei să-şi reia la rândul ei exporturile de cereale şi îngrăşăminte şi a ameninţat că s-ar putea retrage din această înţelegere.

Kievul nu a revendicat atacul


Suspendarea participării sale la acest acord a fost în cele din urmă anunţată sâmbătă de Rusia, invocând un atac ucrainean cu drone asupra unor nave militare ruseşti în portul Sevastopol din Crimeea anexată, atac nerecunoscut de Kiev, care acuză Moscova că fabrică un pretext pentru a-şi justifica retragerea din acord. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel