Morminte vechi de peste 5.000 de ani, descoperite lângă Iași
Morminte vechi de peste 5.000 de ani au fost descoperite cu ajutorul imaginilor din satelit, la zeci de kilometri lângă municipiul Iași.
Imaginile obținute prin satelit i-au ajutat pe arheologii de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași să descopere vechi morminte, de acum peste 5.000 de ani, la 55 de kilometri de urbe, în comuna Coarnele Caprei, scrie BZI.
De asemenea, după investigații pe teren și prin prospecțiuni magnetometrice realizate de specialiștii Centrului ArheoInvest de la „Cuza”, aici au fost descoperite și trei noi așezări de tip „cenușar”. Acestea sunt specifice perioadei târzii a Epocii Bronzului, mai exact comunităților Noua (circa 1.450-1.100 înainte de Hristos).
„La începutul acestui an a fost demarat un amplu proiect de cercetare arheologică, pentru identificarea tuturor urmelor de locuire din trecut, dar îndeosebi cele din Epoca Bronzului, epocă în care s-a format civilizația proto-tracică. Astfel, cu ajutorul imaginilor satelitare, prin cercetări arheologice de teren, precum și prin prospecțiuni magnetometrice realizate de specialiștii Centrului ArheoInvest de la UAIC, pe teritoriul comunei Coarnele Caprei au fost descoperite trei noi așezări de tip «cenușar», specifice perioadei târzii a Epocii Bronzului, mai exact comunităților Noua (circa 1.450-1.100 înainte de Hristos)”, a precizat conf. univ. dr. Vasile Cotiugă, cunoscut arheolog de la Facultatea de Istorie a Universității „Cuza”.
Siturile au fost identificate pe teritoriul satului Coarnele Caprei, mai precis pe „Dealul Aramei”, dar și la Nord-Vest de satul Arama.
Vezi FOTO pe BZI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News