Cei mai mulți români își doresc ca România să fie republică prezidențială, locul secund în topul preferințelor fiind ocupat de monarhie, arată un sondaj INSCOP realizat la comandaAdevărul.
O cercetare sociologică făcută în contextul modificării Constituției relevă că 35,3% dintre români vor republică prezidențială, 17,7% - monarhie, 13,2% republică - parlamentară, iar 12,9% republică - semiprezidenţială (12,9%). 20,8% au preferat să nu se pronunțe.
Realizatorii sondajului explică cifra mare obținută de monarhie prin personificarea puterii, tradiţia raportării la un lider vizibil care permite populaţiei o înţelegere simplificată a mecanismelor de exercitare a puterii şi nu este specific României.
Un alt detaliu surprinzător este acela că, spre deosebire de anii 90 - când monarhia era susținută de persoane în vârstă - în prezent cei care își doresc ca România să fie condusă de un rege au între 18 și 35 de ani.
Politologii contactați de sursa citată au explicat că dorința de monarhie a românilor se datorează crizei politice din ultimii ani, regele fiind singura legătură a românilor cu istoria.
Potrivit aceluiași sondaj, cetățenii României tind în continuare spre un parlament unicameral, în proporție de 46,8%, în timp ce un legislativ cu două Camere este preferat de 30,9% dintre cei intervievați. Numărul de non-răspunsuri la întrebarea privind tipul de Parlament este de 22,4%.
Sondajul a fost realizat în perioada 19 - 27 martie 2013 pe un eşantion de 1.082 persoane, cu o marjă de eroare de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News