Momentul în care EURO va depăși pragul critic de 5 lei. Ipotezele analiștilor
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Momentul în care EURO va depăși pragul critic de 5 lei. Foto: Pixabay
Momentul în care EURO va depăși pragul critic de 5 lei. Foto: Pixabay
Analiștii financiari anunță momentul în care euro va depăși pragul critic de 5 lei.

Analiștii financiari apreciază că în următoarele 12 luni inflația va crește, iar euro va depăși 5 lei. 71% dintre analiștii financiari participanții la sondajul CFA România anticipează majorarea ratei inflației, estimată pentru orizontul de 12 luni la 3,53%. Peste 80% dintre participanții la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni, la 5,0062 lei/euro peste 12 luni, transmite Mediafax.

Majorarea ratei de dobândă


Adrian Codirlasu, CFA, vicepreședinte al Asociației CFA România declară: “Atât indicatorul de încredere cât și cele două componente ale sale au atins, pentru a două luna consecutiv, valorile maxime post-criză Covid-19, ceea ce indică încredere în revenirea economiei în acest an. În contextul revenirii ratei inflației, sondajul prin intermediul evoluției anticipate a ROBOR 3M, relevă și posibilitatea majorării cu 25 bps a ratei de dobânda de politică monetară în următoarele 12 luni.”

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a crescut comparativ cu luna anterioară la valoarea de 70,7 puncte, maximul ultimilor 6 ani, (față de aceeași luna a anului precedent, indicatorul a crescut cu 38,3 puncte). Ambele componente ale indicatorului au înregistrat creșteri substanțiale.

Deprecierea leului, prevăzută de 80% dintre analiști


Rată anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (mai 2022/mai 2021) a înregistrat o valoare medie de 3,53%. În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 80% dintre participanții la sondaj prevăd o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9470, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului prognozat este 5,0062 lei pentru un euro.

 

Impactul economic al pandemiei de COVID-19


Durata impactului economic al coronavirusului: cea mai mare parte a respondenților (peste 77%) anticipează că acesta se va resimți inclusiv în anul 2022, iar cea mai mare pondere (42%) chiar până în trimestrul IV al anului 2022; Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2021: valoarea medie a anticipațiilor este 7%; Evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2021: valoarea medie a anticipațiilor este +5,1%; Datoria publică că procent din PIB va ajunge, într-un orizont de 12 luni, la aproximativ 52%;

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel