Data publicării:
• Momentul în care Dan Barna dispare de pe scena politică. Avertismentul către Florin Cîțu, din TEAMĂ
Vicepremierul Dan Barna îl atenționează pe premierul Florin Cîțu să se limiteze la miniștrii PNL, dacă-și dorește o remaniere. Practic, să nu se atingă de miniștrii USR Plus. Declarația vine doar ca un ghimpe în coasta PNL, nefiind una care să conteze în realitate, pentru că, după cum arată, Dan Barna se teme pentru propriul scaun.
”Eu respect Constituţia şi în Constituţie spune foarte clar cum se face o remaniere. Restul, discuţii politice, ce se întâmplă în spate asta este altceva. Dar atributul remanierii şi aşa cum spune Constituţia... În momentul în care se ia o decizie, este doar decizia premierului şi are ultima decizie.” a spus astăzi premierul Florin Cîțu, în replică pentru vicepremierul Dan Barna, care a spus că ”Fiecare partid din coaliție își evaluează propriii miniștri. Premierul, în ședința de Guvern, poate să exprime puncte de vedere. (...) Premierul poate să remanieze un ministru din partid, dar asta presupune remanierea întregii coaliții. Nu există varianta în care premierul ia cu mâna un ministru de la noi fără acordul nostru”.
Momentul în care Dan Barna devine un fost
Supărarea USR ar părea să fie, mai degrabă, teama lui Dan Barna pentru propriul scaun, care are o marjă de negociere foarte mică. Liderul USR se află în situația în care se afla Ludovic Orban la negocierile pentru Guvern. Orban a cedat ministere importante pentru a obține sprijinul USR, de care avea nevoie pentru a-și securiza funcția de președinte al Camerei. Acum, Dan Barna este vulnerabil, depinde mai mult de funcția din Guvern. Dacă nemulțumirile în caz de remaniere ar duce la căderea Guvernului, el ar rămâne simplu parlamentar, ceea ce i-ar afecta poziția în USR - PLUS, în contextul fuziunii. Se cunoaște deja public că poziția lui Dan Barna în USR se clatină de mult, iar din poziția de pierzător și responsabil pentru ieșirea USR de la guvernare, nu ar avea nicio șansă în fața lui Dacian Cioloș, care oricum îi suflă în ceafă. Ar fi momentul ieșirii lui Dan Barna de pe scena politică, momentul în care va fi doar un simplu deputat de Sibiu și un ”fost” lider/vicepremier/etc.
Războiul PNL - USR, la stadiul de ”bătăliuță”
Dacă USR ar trânti acum guvernarea, riscă să piardă patru ani guvernarea. PNL sau aripi din PNL ar putea negocia cu PSD un guvern din care USR să fie exclus. De altfel, vicepreședintele PSD, Paul Stănescu, a exprimat disponibilitatea PSD-ului în acest sens.
Așa că războiul USR-PNL va rămâne unul de poziții, în viitorul apropiat nefiind de așteptat mișcări spectaculoase de trupe, ci doar hărțuieli în presă, mai mult sau mai puțin asumate de către protagoniști.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News