Data publicării:

Momentul cheie după care Victor Ponta poate pierde guvernarea

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Câștigarea Președinției de către Klaus Iohannis ar urma să ducă la reconfigurarea scenei politice. " Noi dorim să preluăm puterea. Noi, PNL ", a anunțat președintele ales al României, la două zile după ce l-a învins pe candidatul PSD-UNPR-PC. Însă actualei opoziții îi este practic imposibil să răstoarne Guvernul condus de Victor Ponta și mai are de așteptat până când va putea prelua puterea.

De Ce nu poate trânti opoziția Guvernul până în februarie

Chiar dacă noul președinte a anunțat că PNL dorește să preia puterea de la PSD, acest lucru nu se poate întâmpla mai devreme de luna februarie a anului 2015.

Potrivit articolului 113, alin (4) din Constituție, deputații și senatorii care au semnat o moțiune de cenzură ce a fost respinsă nu mai pot iniția o altă moțiune de cenzură în aceeași sesiune parlamentară.

Vezi și: Klaus Iohannis, ales președinte: Bucureștiul a acoperit Moldova, Transilvania a acoperit Muntenia

Alineatul 4 al Articolului 113 din Constituție:

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.

Parlamentarii PNL au inițiat deja în această sesiune parlamentară o moțiune de cenzură care a fost respinsă în plen. Pe 22 septembrie, moțiunea de cenzură depusă de ACL care avea în vedere OUG 45/2014 și OUG 55/2014 a adunat doar 154 de voturi "pentru", mult sub cele 288 de voturi necesare răsturnării Executivului. Moțiunea de cenzură a opoziției nu a reușit să adune în plen nici măcar voturile celor 171 de semnatari, care nu mai au în actuala sesiune dreptul de a iniția un astfel de demers.

Primăvara, primul prilej pentru o moțiune de cenzură

Tot Legea Fundamentală mai prevede, la primul alineat al articolului 66, că Parlamentul se întrunește în două sesiuni ordinare pe an. Actuala se va încheia la finalul lunii decembrie, iar următoarea va începe în luna februarie. Abia atunci opoziția va putea să depună o nouă moțiune de cenzură, însă cel mai probabil acest demers nu va fi inițiat mai devreme de luna martie, pentru că se va aștepta trecerea iernii, astfel încât Guvernului să-i poată fi imputate cât mai multe lucruri.

Citește și: Fața mai puțin cunoscută a lui Iohannis: Ce face din 2010

Alineatul 1 al Articolului 66 din Constituție:

Camera Deputaţilor şi Senatul se întrunesc în două sesiuni ordinare pe an. Prima sesiune începe în luna februarie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii iunie. A doua sesiune începe în luna septembrie şi nu poate depăşi sfârşitul lunii decembrie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel