„Moment istoric” în tratarea demenței. Un medicament experimental a încetinit rata de scădere a memoriei și a gândirii la persoanele cu boala Alzheimer
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Un medicament experimental a dat rezultate în tratarea bolii Alzheimer.

Cogniția pacienților cu Alzheimer cărora li s-a administrat medicamentul, dezvoltat de Eisai și Biogen, a scăzut cu 27% mai puțin decât a celor aflați sub tratament cu placebo, după 18 luni. Aceasta este o schimbare modestă a rezultatului clinic, dar este prima dată când s-a demonstrat în mod clar că un medicament modifică evoluția bolii.

„Acesta este un moment istoric pentru cercetarea demenței, deoarece acesta este primul studiu de fază a treia a unui medicament pentru Alzheimer ce ncetinește cu succes declinul cognitiv”, a spus dr. Susan Kohlhaas, director de cercetare la Alzheimer’s Research UK. 

În cadrul studiului, care a cuprins aproximativ 1.800 de pacienți cu boala Alzheimer în stadiu incipient, pacienților li s-au administrat perfuzii de două ori pe săptămână cu respectivul medicament, numit lecanemab. S-a demonstrat că medicamentul reduce plăcile toxice, încetinește declinul memoriei și capacitatea pacienților de a îndeplini sarcinile de zi cu zi. În același timp, aproximativ o cincime dintre pacienți au prezentat efecte secundare, inclusiv umflarea creierului sau sângerări cerebrale vizibile la scanările PET. Aproximativ 3% dintre acești pacienți au prezentat efecte secundare simptomatice.

„Moment istoric”

Rezultatele oferă un impuls pentru „ipoteza amiloidului”, care presupune că plăcile lipicioase observate în creierul pacienților cu demență joacă un rol în deteriorarea celulelor creierului și în cauza declinului cognitiv.

Rob Howard, profesor de psihiatrie pentru bătrânețe la University College London (UCL), a spus:

„Acesta este un rezultat pozitiv din punct de vedere statistic și reprezintă un moment istoric, pentru că vedem prima modificare convingătoare a bolii Alzheimer. Dumnezeu știe, am așteptat destul de mult pentru asta.”, a spus el.

Se așteaptă ca Eisai și Biogen să solicite aprobarea de reglementare în SUA și Europa până la sfârșitul anului. Dacă se va aproba, furnizorii de asistență medicală vor lua decizii dificile cu privire la finanțarea medicamentului, care necesită perfuzii la fiecare două săptămâni, scrie The Guardian.

Oamenii care visează urât, mai predispuși la demență

Oamenii care visează în mod frecvent urât la vârsta mijlocie pot înregistra o rată mai rapidă de declin cognitiv și pot prezenta un risc mai mare de demență pe măsură ce înaintează în vârstă, sugerează un nou studiu.

Dacă este confirmat, studiul ar putea duce la un moment dat la noi modalități de screening pentru demență și tratamente care să întârzie apariția bolii și chiar să o prevină, potrivit The Guardian. Cei mai mulți oameni visează urât din când în când, dar aproximativ 5% dintre adulți au coșmaruri (suficient de supărătoare încât să-i trezească) cel puțin o dată pe săptămână. Stresul, anxietatea și privarea de somn sunt toate potențial declanșatoare, numai că studiile anterioare efectuate la persoanele cu boala Parkinson au stabilit la acestea legături între vise urâte frecvente și rate mai rapide ale declinului cognitiv, dar și un risc mai crescut de a dezvolta demență în viitor.

Pentru a verifica dacă același lucru ar putea fi valabil și pentru adulții sănătoși, dr. Abidemi Otaiku de la Universitatea din Birmingham a recurs la date din trei studii anterioare care au examinat calitatea somnului la persoane și apoi le-au urmărit pe parcursul mai multor ani, evaluându-le sănătatea creierului și a altor. Cercetarea a inclus peste 600 de adulți de vârstă mijlocie (cu vârste cuprinse între 35 și 64 de ani) și 2.600 de persoane cu vârsta de peste 79 de ani. Datele au fost analizate cu un software special, pentru a se afla dacă cei care au visat urât mai des au fost mai predispuși la declinul cognitiv și apoi să fie diagnosticați cu demență (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel