Moldova NU va vinde Ucrainei cele șase MiG-29 ale sale ”ca să nu irite Rusia”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Moldova NU va vinde Ucrainei cele șase MiG-29 ale sale ”ca să nu irite Rusia” / Foto: Pixabay, de Steve Richardson
Moldova NU va vinde Ucrainei cele șase MiG-29 ale sale ”ca să nu irite Rusia” / Foto: Pixabay, de Steve Richardson
Republica Moldova refuză să vândă Ucrainei cele șase MiG-29 ale sale ”ca să nu irite Rusia”.

Republica Moldova a anunțat în mod oficial că refuză să vândă Ucrainei cele șase MiG-29 ale sale. Autoritățile de la Chișinău au invocat ”statutul de neutralitate” atunci când și-au argumentat decizia, iar în mod neoficial, grija de a ”nu irita Rusia”.

Cele șase MiG-uri ale Moldovei vor rămâne să ruginească la Mărculești, după ce conducerea țării a refuzat să vândă Ucrainei aeronavele sale sovietice, scrie  publicația Timpul.

„Președintele Parlamentului a reiterat că, potrivit statutului de neutralitate al Moldovei, nu putem detașa echipament militar în alte țări”, a declarat Aurica Jardan, consiliera președintelui Parlamentului Moldovei, Igor Grosu.

Declarația vine după ce chiar în primele zile de război, Ucraina a rugat insistent conducerea Republica Moldovei să vândă cele 6 MiG-29, pe care le deține și nu sunt folosite. Ministerul Apărării al Republicii Moldova are șase avioane de vânătoare MiG-29 la o bază aeriană din nordul țării. Potrivit datelor oficiale, toate sunt în stare de funcționare deși se află într-o stare tehnică deplorabilă. 

Oazu Nantoi: Cele șase MiG-uri sunt metal uzat

Deputatul PAS, Oazu Nantoi, susține că cele șase avioane militare MiG-29 din R. Moldova nu ar fi decât „fier vechi”, iar cele care ar trebuie să ajute Ucraina sunt statele membre ale NATO care au în dotare avioane sovietice funcționale, scrie sursa citată într-un alt articol.

„Solicitarea nu e oficială, deoarece în cadrul conferinței de presă nu se fac solicitări oficiale. În calitate de fost inginer, care știe prin ce se deosebește SU-57 de F-35 sau F-22, pot să vă spun că acestea nu sunt avioane, ci metal uzat. În Alianța Nord-Atlantică sunt state care au în dotare avioane de fabricație sovietică ce sunt funcționale, care zboară. Iată logic ar fi fost ca acele țări să ofere, în primul rând, aceste avioane Ucrainei. Ele sunt funcționale – un pilot a ieșit, altul a intrat și se duce lupta.", a declarat acesta.

Publicația mai scrie că pe 4 mai, în cadrul vizitei de la Kiev, președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk, a solicitat public Republicii Moldova oficial cele 6 MiG-uri pentru a le repara și a le oferi armatei din Ucraina. Oazu Nantoi susține că o astfel de solicitarea "nu este oficială deoarece în cadrul conferinței de presă nu se fac solicitări oficiale".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel