Mojete, rețeta de salată murciană. Cum se prepară
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Pixabay)
Ai încercat vreodată această salată din regiunea spaniolă Murcia, denumită Mojete? Iată cum se prepară...

Ingrediene

- 400 g roșii
- 3 ouă fierte
- 200 g ton din conservă
- un fir ceapă verde
- măsline negre fără sâmburi
- 25 ml ulei de măsline
- sare

Cum se prepară

Ceapa verde se taie rondele. Roșiile se spală și se taie în bucăți mari. Într-un castron se pun roșiile, tonul, ceapa verde, măslinele și sarea. Se amestecă. Se taie ouăle în sferturi. Salata se dă la frigider pentru ca roșiile să poată lăsa suc, potrivit retete.unica.ro. Salata murciană se servește rece, decorată cu un pic de ulei de măsline și ouăle tăiate anterior.

BONUS: Chiftele de roșii cu feta, gustarea grecească plină de savoare. Rețeta din Santorini

Ingrediente

400 gr roşii (coapte şi dulci)
1 ceapă roşie medie (cca 50 gr)
10 frunze mari de busuioc
10 frunze mari de mentă
1 linguriţă rasă oregano uscat
50 gr feta 
60 gr făina albă
1/2 linguriţă praf de copt
ulei pentru prăjit
sare, piper negru

Crema de ricotta şi feta

150 gr ricotta
50 gr feta
1 lingură ulei de măsline extravirgin
3 linguri apă

Salata de ceapă cu mentă

1 ceapă roşie medie
10 frunze mari de mentă
2 linguri suc de lămâie
1 lingura ulei de măsline
sare

Cum se prepară

Se prepară la început crema prin mixarea cu blenderul vertical a tuturor ingredientelor. Va rezulta o cremă pufoasă şi foarte fină. Se păstrează la frigider până e nevoie de ea.

Ceapa se taie peştişori fini. Se presară cu puţină sare, se masează uşor cu degetele ca să se desfacă. Se lasă 5 minute. Se adaugă sucul de lămâie şi se mai lasă 10 minute. Se adaugă înainte de servire menta tocată şi uleiul de măsline, scrie e-retete.ro.

Roşiile se taie cubuleţe şi se pun într-un bol. Se adaugă deasupra ceapa tăiată cubuleţe, verdeţurile tocate, feta sfărâmată. Se amestecă uşor. Se adaugă făina amestecată cu praf de copt, 1/2 linguriţă de sare şi se râşneşte piper negru. Se amestecă totul până făina e absorbită în totalitate. Din cauză că roşiile lasă suc, va rezulta o compoziţie lipicioasă, care stă pe lingură.

Se încinge într-o tigaie largă ulei de 1 deget. Verificaţi să fie uleiul bine încins. Daţi atunci focul la mediu sub tigaie. Luaţi câte o lingură generoasă din aluatul de chiftele. Aplatizaţi uşor între palme, dându-i formă de turtiță.

Puneţi turtițele în uleiul încins, fără a le înghesui. Prăjiţi câte 2,5 minute per parte. Nu le mişcaţi cât se prăjesc ca să nu le stricaţi forma până prind crustă. Sunt destul de fragile. Când au făcut o crustă rumenă, le întoarceţi. Scoateți chiftelele, pe măsură ce se fac, pe şerveţele ca să se absoarbă excesul de ulei. Vor rezulta 10 clătite. Ele vor avea crusta crocantă, dar interiorul cremos, de la roşii şi feta care se topeşte.

După ce am format chifteluţele şi le-am aşezat pe un fund de bucătărie punem o tigaie cu ulei la încins şi între timp pregătim o farfurie cu făină. Luăm câte o chiftea şi o rostogolim prin făină până când este acoperită complet. Procedăm asemănător cu o parte din chiftele şi apoi le punem la prăjit în tigaie. 

Le lăsăm pe o parte 1-2 minute şi apoi le întoarcem şi pe cealaltă parte. Prăjim chifteluţele până când sunt uşor rumene, nu foarte prăjite că se usucă, ele trebuie să prindă o crustă la exterior de prăjit dar interiorul să rămână moale, aromat şi gustos. Când sunt gata, le scoatem într-o farfurie pe un şerveţel pentru a absorbi surplusul de ulei. Procedăm asemănător cu restul chifteluţelor, sunt foarte bune calde, dar şi reci de la frigider. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel