Urmărește emisiunea live
Mohamad Yassin, omul de încredere al lui Traian Băsescu, reținut de DNA
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu
WhatsApp
Medicul sirian, Mohamad Yassin, cel care a avut un rol important  în negocierea eliberării celor trei jurnalişti români răpiţi în martie, 2005, în Irak, a fost reţinut de DNA pentru trafic de influenţă, alături de un om de afaceri care i-a fost complice.

"Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la datele de 02.04.2015, respectiv 03.04.2015, a inculpaților:

YASSIN MOHAMAD, cu privire la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență,
TAHLI FADEL, pentru complicitate la săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.

În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză, există date și indicii din care rezultă suspiciunea rezonabilă care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie 2014 – martie 2015, inculpatul Yassin Mohamad, în mod direct și prin intermediul inculpatului Tahli Fadel, a pretins de la doi denunțători, suma de aproximativ 2.000.000 euro, prevalându-se de influența exercitată asupra organelor judiciare, în vederea desființării, pe cale extraordinară, a unei hotărâri de condamnare la pedeapsa închisorii cu executare aplicate unui condamnat, și el denunțător în cauză, cu consecința punerii în libertate a acestuia din urmă.

Inculpaților Yassin Mohamad și Tahli Fadel li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând a fi prezentați la data de 03 aprilie 2015, Tribunalului București, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Citește și: Omar Hayssam, condamnat la 23 de ani și patru luni de închisoare

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", precizează DNA într-un comunicat

Din câte se pare, cei doi ar fi fost denunţaţi la DNA chiar de Omar Hayssam, condamnat la peste 23 de ani grei de închisoare pentru terorism.

Mohammad Munaf, acuzat că ar fi orchestrat, împreună cu Omar Hayssam, răpirea celor trei jurnalişti români din Irak, susţine că nu el şi Hayssam au aranjat să-i răpească pe cei trei jurnalişti, ci doctorul Mohamad Yassin. "Consider că domnul Yassin a aranjat toată treaba asta cu Guvernul care era atunci (...) Eu cred că doctorul Yassin a fost organizatorul acestei răpiri, am foarte multe dovezi în sensul acesta. Fraţii mei, cumnatul meu au făcut plângeri pe numele doctorului Yassin, au fost înregistrate la Ministerul Justiţiei, la Ministerul de Externe din Irak, dar s-a oprit în România. N-au vrut să legalizeze aceste hârtii. Orice hârtie care trebuie să ajungă în România, trebuie legalizată de Ambasada României din Bagdad şi nu au vrut să facă acest lucru", a afirmat Munaf într-un interviu pentru Antena 3.

Citește și: Mohammad Munaf, interviu video, la 10 ani după răpirea din Irak

Doctorul Yassin Mohamad a fost trimisul oficial al fostului preşedinte Băsescu în negocierile cu răpitorii ziariştilor români şi beneficiarul unei bune părţi a averii lui Hayssam după ce acesta a fost acuzat de terorism. "Domnul Yassin, înainte să plec în Irak, mi-a zis că dacă mi se întâmplă mie ceva are nişte prieteni în Irak. Domnul Yassin, din noiembrie 2004, până în 2005 a venit la noi la birou şi îi cerea domnului Omar foarte mulţi bani ca să-l ajute cu problemele economice. Îi promitea că vorbeşte cu domnul preşedinte de atunci (Traian Băsescu n.r.) şi rezolvă toate problemele astea", a mai spus Munaf. El a susţinut totodată că Profesorul invocat de Hayssam în declaraţiile sale este chiar Traian Băsescu şi îl acuză pe fostul preşedinte că ar fi fost creierul întregii operaţiuni. "Cred, nu sunt sigur, dar cred că era Profesorul, era omul cel mai de sus, de la conducerea ţării", a afirmat Munaf.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel