Moduri prin care poți să îți ajuți copilul să își facă prieteni
Autor: Elena Didila | Publicat pe: 18 apr 2022, 23:34
WhatsApp
Foto Ilustrativ/Pexels Lukas
Foto Ilustrativ/Pexels Lukas
Dezvoltarea abilităților sociale ale copilului îl poate ajuta să se confrunte cu lumea.

Deși unii copii sunt în mod natural mai ușor adaptabili social decât alții, totuși trebuie să se familiarizeze cu abilități de comunicare eficiente pe măsură ce cresc, potrivit Eva.ro.

Încurajează contactul vizual
Antrenează-ți copilul să se uite în ochii persoanei cu care vorbește. Acest lucru promovează o comunicare eficientă și dezvoltă încrederea de sine.

Poți încerca anumite jocuri, cum ar fi să participați la un concurs de priviri, să îl rogi să vorbească cu jucăriile sale sau să te privească în ochi atunci când îți povestește ceva.

Învață-l ce înseamnă empatia
Vizionează un film împreună cu copilul tău sau uitați-vă la televizor pentru a-l ajuta să identifice și să înțeleagă sentimentele altora.

Încearcă să-l întrebi ceva de genul: "Cum crezi că se simte tipul în galben acum?" și să aștepți răspunsul lui. Când îți ajuți copilul să dezvolte empatia, aceasta prinde rădăcini pentru o comunicare eficientă mai târziu.

Încurajează-l să-și exprime sentimentele

Odată ce copilul tău înțelege cum să identifice sentimentele, va învăța să le exprime și să răspundă la diferite situații. Dacă copilul tău este prea timid, oferă-i un spațiu confortabil pentru a-și exprima sentimentele.

Ca părinte, interacționează cu el în fiecare zi și învață-l cuvinte de amabilitate precum: "mulțumesc", "vă rog" și, de asemenea, implică-l în conversațiile tale.

Explică-i importanța spațiului personal

Poate ar trebui să îți înveți copilul și despre importanța de a avea spațiu personal. Toată lumea are nevoie de asta, chiar și el, pentru a crea un mediu confortabil în care să interacționeze.

Poți, de asemenea, să-l informezi despre modalitățile adecvate de a comunicare cu cineva în timpul diferitelor situații sociale.

Joacă-te cu el
Acest gen de activități promovează răbdarea, abilitatea de a-și aștepta rândul, negocierile despre cine face prima mișcare, respectarea regulilor și o reacție bună, indiferent dacă pierde sau câștigă.

Te poți juca cu el atât afară, cât și în casă, important este doar să te asiguri că jocul de adecvat vârstei copilului tău.

Continuă să îi oferi un mediu în care să prospere
Oferă-i copilului o companie bună și oportunități de a comunica cu diferite tipuri de oameni.

Dacă copilul tău este timid și nu are abilități sociale prea bine dezvoltate, îl poți implica în activități de grup, activități sportive diverse, cursuri pentru dezvoltarea și descoperirea hobby-urilor și multe alte modalități de a interacționa cu ceilalți. Acest lucru ajută și la dezvoltarea abilităților interpersonale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?