Modificare Coduri Penale. Tudorel Toader, anunț de ultimă oră
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a afirmat că proiectul de lege privind modificarea Codului penal şi Codului de procedură penală va fi trimis Guvernului şi apoi Parlamentului, luni sau cel târziu marţi.
"Vom vedea dacă modificăm ceva din proiectul afişat pe site-ul MJ. Astăzi, cel târziu mâine, îl trimitem la Guvern şi apoi în Parlament, în măsura în care, în urma dezbaterilor, se impune a fi aduse unele modificări", a declarat Tudorel Toader la intrarea în Ministerul Justiţiei (MJ).
El a adăugat că luni va avea loc o nouă dezbatere pe tema proiectului de lege privind modificarea Codurilor penale.
"Este a doua dezbatere, la orele 12.00 (...). Sunt confirmări de participare din partea profesioniştilor, specialiştilor în drept, vor fi dezbateri, vom vedea care sunt propunerile, argumentele, contra-argumentele", a spus Toader.
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Codului penal şi Codului de procedură penală, pus în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei, nu prevede o limită minimă a prejudiciului pentru infracţiunea de abuz în serviciu.
Modificările aduse Codurilor Penale
Potrivit proiectului publicat pe site-ul MJ, alineatul (1) al articolului 297 din Codul penal prevede că "fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte prin încălcarea unei legi, a unei ordonanţe a Guvernului sau a unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică".
Proiectul modifică şi primul alineat al articolului 301 din Codul penal referitor la conflictul de interese, înlocuindu sintagma "raporturi comerciale", declarată neconstituţională, cu sintagma "raporturi specifice celor dintre profesionişti".
Proiectul mai prevede că la articolul 5 din Codul penal se introduce un nou alineat, alineatul (1'), care prevede că "pentru stabilirea şi aplicarea legii penale mai favorabile nu este permisă combinarea prevederilor din legi succesive", care pune textul în acord cu o decizie a Curţii Constituţionale din anul 2014.
Sunt aduse modificări şi articolului din Codul penal referitor la confiscarea extinsă, în sensul transpunerii în legislaţie a unei directive europene privind îngheţarea şi confiscarea instrumentelor şi produselor infracţiunilor săvârşite în Uniunea Europeană.
Proiectul mai pune în concordanţă cu decizii ale Curţii Constituţionale unele articole din Codul penal referitoare la infracţiuni de corupţie şi de serviciu comise de alte persoane decât funcţionarii publici, precum şi la infracţiuni rutiere.
Sunt modificate totodată, din aceleaşi raţiuni, prevederi ale Codului de Procedură penală, Legea 304/2004 privind organizarea judiciară şi Legea 253/2013 privind executarea pedepselor, a măsurilor educative şi a altor măsuri neprivative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News