Moderna spune că vaccinul său împotriva COVID-19 funcționează la copii la fel de bine ca la adulți
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Foto Ilustrativ
Foto Ilustrativ
Compania Moderna a anunțat că va cere Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) să autorizeze utilizarea vaccinului său împotriva COVID-19 la copiii cu vârsta cuprinsă între şase luni şi şase ani, după ce studiile clinice au arătat că vaccinul său este sigur şi a produs un răspuns puternic imunitar.

Moderna a anunțat rezultatele intermediare ale vaccinului său împotriva COVID-19 pentru copiii mai mici de 6 ani.

Compania a spus că două doze de 25 de micrograme din vaccinul său anti-COVID-19 administrate copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani au oferit un răspuns imun similar cu cel primit pentru două doze de 100 de micrograme administrate adulților cu vârsta între 18 și 25 de ani, ceea ce indică faptul că beneficiul imunitar conferit adulților tineri este conferit și copiilor mici.

Cele două doze de vaccin se administrează copiilor la interval de 28 de zile.

Datele au arătat „un răspuns robust cu anticorpi neutralizanți” și „un profil de siguranță favorabil”, potrivit unui comunicat de presă al companiei, citat de CNN.

Pe baza acestor date, Moderna a spus că va cere Administrației SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) să autorizeze utilizarea vaccinului la această grupă de vârstă mai tânără în săptămânile următoare.

„Având în vedere necesitatea unui vaccin împotriva COVID-19 la sugari și copii mici, lucrăm cu FDA din SUA și autoritățile de reglementare la nivel global pentru a transmite aceste date cât mai curând posibil”, a spus CEO-ul Moderna, Stéphane Bancel. „Credem că aceste ultime rezultate... sunt o veste bună pentru părinții copiilor sub 6 ani”, a adăugat aceasta.

Vaccinul nu a fost atât de eficient în prevenirea infecțiilor cu COVID-19-19 cauzate de varianta Omicron, care a predominat în SUA în timpul studiului. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 1 an, eficacitatea a fost de 43,7%. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani, eficacitatea a fost de 37,5%. Moderna a spus că eficacitatea mai scăzută a fost încă semnificativă statistic și în concordanță cu modul în care adulții vaccinați s-au descurcat cu varianta Omicron, potrivit CNN.

Moderna a spus că se pregătește să evalueze potențialul unei vaccinări cu rapel pentru toți copiii de 6 luni și peste, care ar viza tulpina originală a virusului, precum și varianta Omicron.

Datele se bazează pe studierea unui grup de 6.900 de copii, cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 5 ani. Majoritatea reacțiilor adverse au fost ușoare sau moderate și au fost mai frecvente după cea de a doua injecție. Moderna a spus că nu au fost raportate decese și nici cazuri de miocardită sau pericardită. Miocardita este inflamația mușchiului inimii, iar pericardita este inflamația mucoasei inimii.

Moderna a anunțat, de asemenea, că a inițiat la FDA procedura pentru autorizarea de utilizare de urgență a vaccinului anti-COVID-19 al companiei pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 și 11 ani. Copiii de această vârstă ar primi două injecții dintr-o doză mai mare de 50 de micrograme a vaccinului. Moderna a mai spus că a furnizat FDA date suplimentare de urmărire cu privire la vaccinul său pentru copiii cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani. Copiii de această vârstă vor primi două injecții dintr-o doză mai mare de 100 de micrograme a vaccinului.

Luna trecută, FDA a amânat o întâlnire a consilierilor săi în materie de vaccinuri, pentru a lua în considerare vaccinul Pfizer/BioNTech împotriva COVID-19 pentru copiii sub 5 ani și a solicitat date suplimentare despre a treia doză. Companiile au spus că se așteaptă ca datele să fie gata până la începutul lunii aprilie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel