Moderna a cerut Statelor Unite să autorizeze a patra doză de rapel împotriva COVID-19
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Foto Ilustrativ
Foto Ilustrativ
Moderna a anunţat joi că a cerut Administraţiei pentru Alimente şi Medicamente din SUA (FDA) să autorizeze o a patra doză de vaccin anti-COVID-19 pentru toţi adulţii. 

Solicitarea depusă se referă la "adulţii cu vârsta de 18 ani şi care au primit o primă doză de rapel", a declarat compania farmaceutică într-un comunicat, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Anunţul survine la câteva zile după cel al Pfizer şi BioNTech, care au declarat marţi că au solicitat o autorizaţie pentru o a doua doză de rapel, însă numai pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani şi peste.

Moderna a ales să includă toţi adulţii cu vârsta de peste 18 ani pentru a "oferi flexibilitate" autorităţilor sanitare pentru a determina "utilizarea adecvată" a acestei doze, de exemplu în cazul vârstnicilor sau a celor cu comorbidităţi, a spus compania.

Firma a precizat că şi-a bazat solicitarea pe "date publicate recent în Statele Unite şi Israel după apariţia Omicron".

Israelul a fost prima ţară care a lansat o nouă campanie de vaccinare - o a patra doză de vaccin anti-COVID de la Pfizer a fost administrată de la începutul lunii ianuarie persoanelor peste 60 de ani şi apoi, de la sfârşitul lunii ianuarie, celor peste 18 ani aflaţi în situaţie de risc.

De atunci, şi alte ţări i-au urmat exemplul. O a doua doză de rapel este recomandată, de exemplu, în Chile, Suedia şi Spania.

Însă, potrivit unui studiu israelian publicat miercuri de New England Journal of Medicine, cea de-a patra doză de vaccin cu serurile actuale pe bază de ARN mesager poate avea doar un "beneficiu marginal" împotriva infecţiilor cu COVID-19 la adulţii tineri sănătoşi. Cu toate acestea, autorii studiului afirmă că rezultatele ar trebui luate în considerare cu precauţie, având în vedere numărul mic de participanţi la studiu.

Și CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a declarat că va fi necesar să primiți un vaccin suplimentară de rapel în viitor. Compania intenționează să prezinte FDA date despre a patra doză.

”Este necesar un al patrulea rapel chiar acum”, a răspuns Bourla, adăugând: ”Protecția pe care o obțineți de la a treia este suficient de bună, de fapt destul de bună pentru spitalizări și decese”.

Citește aici mai mult:  Va fi necesară o a patra DOZĂ de rapel. CEO-ul Pfizer: "Este necesar un al patrulea rapel chiar acum"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel