Mobilizare mascată în Rusia? Absolvenții universităților și-ar primi diplomele doar dacă semnează citații de înrolare în armată
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Mobilizare mascată în Rusia? Absolvenții și-ar primi diplomele doar dacă semnează o citație de înrolare în armată / Foto: Pixabay
Mobilizare mascată în Rusia? Absolvenții și-ar primi diplomele doar dacă semnează o citație de înrolare în armată / Foto: Pixabay
Studenții din Rusia ar primi diplomele de absolvire doar dacă semnează o citație de înrolare în armată.

Absolvenții Institutului de Aviație din Moscova (MAI) trebuie să semneze o citație la biroul militar de înregistrare și înrolare pentru a primi o diplomă, scrie Radio Svaboda.

Potrivit absolvenților MAI care au absolvit această specialitatea, diplomele se acordă în prezența comisarului militar și nu sunt oferite celor care refuză să semneze citația.

Un absolvent care a vizitat biroul de înmatriculare și înmatriculare militară pentru a-și primi diploma, a spus că cei de acolo au încercat să-l recruteze pentru serviciul militar contractual, dar el a refuzat.

În schimb, MAI a declarat pentru RBC că citațiile au fost emise pentru trei studenți care s-au înscris la cursuri de formare direcționată din Ministerul Apărării, dar apoi au refuzat să mai studieze. La finalul studiilor, acestora le-a expirat perioada de scutire de la serviciul militar obligatoriu, iar un reprezentant al biroului de înmatriculare și înmatriculare militară a sosit la universitate și le-a eliberat somații, a explicat MAI.

Se încearcă în secret o nouă mobilizare?



Săptămâna trecută, comisarul militar al regiunii Penza a anunțat că studenții de la Universitatea de Stat Penza vor primi citații de înrolare în același timp cu diplomele de absolvire. În aceeași zi, rectorul universității a negat acest lucru.

"Astfel de mesaje au scopul de a destabiliza studenții noștri, dar nu trebuie să-și facă griji. Nu au existat astfel de planuri și nu vor fi", a spus Guliakov.

Se știe că acum locuitorii a cel puțin 43 de regiuni rusești primesc citații, inclusiv pentru pregătire militară. Citațiile pentru o nouă mobilizare pot fi trimise doar prin decret prezidențial, spune avocatul Pavel Cikov. Până în prezent, un astfel de decret nu a fost publicat.

De la 1 aprilie, în Rusia va începe o nouă recrutare a soldaților contractuali în armată, iar ordinele corespunzătoare au fost deja trimise în regiuni. Mai multe mass-media regionale publică simultan numărul total de soldați contractuali, care, conform planurilor Ministerului Apărării al Rusiei, trebuie să reînnoiască trupele cu 400 de mii de oameni.

Rusia ar încerca să compenseze pierderile suferite în Ucraina

Nestka, citând sursele sale, a mai raportat că birourile militare ruse de înregistrare și înrolare încep o nouă recrutare de voluntari pentru războiul din Ucraina. Potrivit interlocutorului publicației în organele de drept din regiunea Voronej, militarii "se așteaptă să compenseze pierderile" din rândurile artilerilor și al operatorilor de vehicule blindate.

Totodată, sursa citată nu a exclus posibilitatea ca "oameni disperați, care nu au nimic de pierdut" să meargă în cele din urmă pe front. Interlocutorul a mai subliniat că în birourile militare de înregistrare și înrolare poți refuza să mergi la război "fără sancțiuni".

Rusia ar putea crește vârsta de recrutare



În ianuarie, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat obiectivul de a mări numărul de trupe ruse la un milion şi jumătate de oameni în termen de trei ani, iar în martie a fost înaintat Dumei de Stat un proiect de lege pentru a ridica limita de vârstă pentru recrutare de la 27 de ani la 30 de ani.

Oficialii resping în mod regulat zvonurile despre un al doilea val de mobilizare a Rusiei pentru războiul din Ucraina. Totodată, vineri, 17 martie, un site web denumit "Du-te prin pădure", care îi îndemna pe oameni să fugă de mobilizare, a fost blocat în Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel