Moara lui Assan a luat foc! Monumentul istoric în pericol de a fi distrus
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Moara-Assan.jpg
Moara-Assan.jpg

Un incendiu puternic a cuprins joi monumentul istoric Moara lui Assan din Bucureşti. Pompierii se chinuie să stingă incendiul, flăcările au ajuns până la ultimul nivel, iar bucăţi din acoperiş au început să se prăbuşească.

Nicio persoană nu se afla în clădirea dezafectată, potrivit primelor informaţii.

"Este o clădire dezafectată. Sunt foarte multe elemente de construcţie care împiedică accesul autospecialelor. La sosirea echipajelor s-a pătruns în interior, scările interioare erau dezafectate şi nu s-a putut identifica nicio persoană. Se încearcă stingerea din exterior", a declarat la România TV Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU Bucureşti.

Pompierii intervin cu trei autospeciale cu apă şi spumă, un echipaj de descarcerare şi unul de prim ajutor, dar şi cu o volă, pentru a curăţa dărâmăturile din complexul Moara lui Assan.

Incendiului a izbucnit la nivelul acoperişului unui turn al fostei fabrici de ulei, iar flăcările au o înălţime de trei metri, a precizat Daniel Vasile, potrivit Mediafax.

Moara lui Assan, construită în anul 1853, este prima moară cu aburi din România şi totodată prima clădire industrială din România, ea fiind situată în zona Obor-Lizeanu. Moara lui Assan este clasificată în evidențele Ministerului Culturii și Cultelor ca fiind monument istoric de valoare națională și face parte din patrimoniul industrial.

 Aceasta nu este prima dată când complexul de clădiri a suferit două distrugeri semnificative. În mai 2008, un incendiu care a ars 90% dintr-un corp secundar al fabricii, în timp ce în prima zi a anului, acoperişul construcţiei, în care se petrec o parte din poveştirile lui Mircea Cărtărescu din volumul său “Nostalgia”, a căzut odată cu unul dintre pereţi. Atunci prăbuşirea a fost cel mai probabil provocată de furturile de materiale produse de oameni ai străzii.

Monumentul istoric aparține de Primăria Genarală, dar se află pe teritoriul Sectorului 2, unde edilul Neculai Onțanu nu a luat nicio măsură de a conserva această clădire.

Aflându-se într-o zonă scumpă, interesele investitorilor imobiliari sunt destul de mari, aceștia încercând de circa 20 de ani să pună la pământ monumentul istoric, pe fondul unei carențe în legislație și a lipsei fondurilor pentru conservare.

       

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel