Semnificaţia Deniilor din Săptămâna Mare. La ce ore încep slujbele
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
În Săptămâna Patimilor, românii merg la biserică, unde se oficiază Deniile. Iată care este programul slujbelor, în general.

Sărbătorirea Deniilor are loc în timpul Săptămânii Mari, începând de la seara în care se celebrează Floriile și continuând până în Vinerea Mare, când se oficiază Prohodul Domnului. Termenul "denie" derivă din slavona "vedenie", referindu-se la o veghe sau o slujbă desfășurată în timpul nopții.

Această săptămână precede Învierea Domnului și cuprinde o serie de slujbe și ceremonii importante. Deniile sunt slujbe speciale de priveghere și rugăciune care au loc în fiecare seară din Săptămâna Mare. Este o perioadă în care credincioșii sunt încurajați să mediteze asupra semnificației adânci a sacrificiului lui Hristos și să se pregătească să celebreze biruința Sa asupra morții și păcatului în ziua Învierii.

Cele mai importante Denii sunt cele de joi și vineri seară, cunoscute sub denumirile de Denia Mică și, respectiv, cea Mare. Participarea la aceste slujbe poate purifica sufletele credincioșilor de păcate.

Programul slujbelor

Programul din Săptămâna Mare începe cu Denia din Sfânta Mare Luni și se încheie cu Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, alături de Vecernie, în Sâmbăta Mare.

Luni și marți, citirile din Sfintele Evanghelii încep la ora 08:00, urmate de Liturghia Darurilor înainte sfințite la ora 10:00 și Denie la ora 17:00.

Miercuri, citirile încep la ora 08:00, iar Liturghia Darurilor înainte sfințite este la ora 10:00, urmată de Sfântul Maslu la 11:45 și Denie la 17:00.

Joia, începând de la ora 07:00, avem Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, împreună cu Vecernia la ora 09:00 și Denia celor 12 Sfinți Evanghelii la ora 17:00.

Vineri, Ceasurile Împărătești încep la 07:00, urmate de Vecernie cu scoaterea Sfântului Epitaf la ora 09:00 și Denia Prohodului Domnului la ora 17:00.

Sâmbătă, ceasurile încep la 07:00, continuând cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, împreună cu Vecernia la ora 09:00 și Slujba Învierii Domnului la miezul nopții.

Vezi și: Săptămâna Patimilor: Denia din Lunea Mare. Ce trebuie să faci azi 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel