Data publicării:

MOȚIUNE DE CENZURĂ PNL, pe 5 IUNIE. Ce s-a întâmplat la moțiunile de cenzură împotriva Guvernului Ponta

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp

Liderii liberali au anunțat că PNL va depune vineri, 5 iunie, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. Este a treia tentativă de a dărâma un executiv condus de actualul premier, după cele îndreptate împotriva Guvernului Ponta III, pe 5 martie 2014 și 16 decembrie 2014.

Alegeri prezidentiale 2024

Astfel, la 13 mai 2014, liberalii au depus moțiunea de cenzură intitulată "Opriți Guvernul Ponta 3 - Guvernul corupției, demagogiei și minciunii". Potrivit textului moțiunii, Executivul condus de Victor Ponta ar duce România în orizontul "întunecat și corupt" din perioada 2001-2004, dar și în perioada de dinainte de 1989, când partidul unic acaparase întreaga țară. La 27 mai, moțiunea de cenzură a fost respinsă de plenul Parlamentului, cu 176 voturi "pentru" și 19 "împotrivă". Au fost prezenți 326 de deputați și senatori, dintre care au votat 196. Un vot a fost anulat. Pentru a fi adoptată, moțiunea ar fi avut nevoie de cel puțin 286 de voturi "pentru", scrie Agerpres.

Citește și: MOȚIUNE CENZURĂ PNL. Gabriela Firea (PSD), INTERVIU EXCLUSIV: Găselniță tactică a PNL. Din păcate pentru ei...

A doua moțiune de cenzură a fost depusă la 12 septembrie 2014 de către Alianța Creștin Liberală, alcătuită din Partidul Democrat Liberal și PNL. Moțiunea a fost intitulată "Victor Ponta pune în pericol statul de drept! Opriți fraudarea alegerilor de către PSD!". Liberalii și democrat-liberalii, în număr de 171, au acuzat în text faptul că în ultimele luni în România "asaltul supra democrației și asupra statului de drept a atins cote alarmante", artizanul acestor "acțiuni destabilizatoare" fiind, în opinia semnatarilor, Guvernul condus de Victor Ponta. La 22 septembrie 2014, și această moțiune de cenzură a fost respinsă de plenul Parlamentului, cu 154 voturi "pentru", 12 "împotrivă" și două anulate. Votul a fost secret cu bile.

Constituția României prevede, la articolul 113, că Senatul și Camera Deputaților, în ședință comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, cu votul majorității deputaților și senatorilor. Totodată, moțiunea de cenzură poate fi inițiată de cel puțin o pătrime din numărul total al deputaților și senatorilor și se comunică Guvernului la data depunerii. Documentul se dezbate după trei zile de la data când a fost prezentată în ședința comună a celor două Camere.

Dacă moțiunea de cenzură a fost respinsă, deputații și senatorii care au semnat-o nu mai pot iniția, în aceeași sesiune, o nouă moțiune de cenzură, cu excepția cazului în care Guvernul își angajează răspunderea potrivit articolului 114 din Constituție.

Vezi și: Blaga a dezvăluit de câte voturi mai are nevoie PNL la moțiune

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel