MNTR: Lansarea volumului Viaticum. Un ghid intelectual al Muzeului Țăranului Român
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Muzeul Național al Țăranului Român invită publicul bucureștean, miercuri, 17 decembrie 2014, de la ora 18:00, la Studioul Horia Bernea, la lansarea volumului "Viaticum. Un ghid intelectual al Muzeului Țăranului Român", accesul fiind liber.

Evenimentul, moderat de editorul volumului, Mihai Gheorghiu, îi are ca invitați pe Andrei Pleșu și Șerban Sturdza.

"Viaticum este încercarea de a oferi un ghid intelectual pentru descifrarea lumii țărănești muzeificate, înscrisă într-o metaforă, în expunerea permanentă a MȚR, un ghid intelectual pentru „lectura" acestei expuneri a unei lumi negate, anihilate, dezrădăcinate, lumea țărănescului și a tradiției.

Nu este de ajuns să fii sensibil la calitatea estetică a obiectelor sau la cea a expunerii, menită ea însăși de la bun început să apeleze la ochiul lăuntric al fiecăruia pentru a oferi privirii frumusețea internă a obiectelor, precum și frumusețea raporturilor născute din alăturarea acestor obiecte fericit alese. Nu este de ajuns să respiri entuziasmat aerul emoționant al întâlnirii cu obiectele, cu spațiul lor recreat în sălile Muzeului. Nu este de ajuns să fii cuprins de emoție, să fii mereu emoționat sau uimit de expunerea permanentă. Nu este suficient să citești în cabinetele de studiu fragmentele oferite spre repede punere la punct cu nume, numiri și citate. Expunerea permanentă a MȚR este un proiect intelectual în primul rând, este un mod de a arăta, de a face vizibilă o viziune asupra țăranului român și asupra civilizației sale. Această viziune precede gestul expunerii, îl explică și îl face posibil. Gestul însuși are calitatea genuină de a susține viziunea, de a nu o trăda, de a nu o ideologiza, expunerea fiind astfel un pariu intelectual și unul estetic totodată", a explicat editorul volumului, Mihai Gheorghiu.

Vezi AICI ce alte expoziții, evenimente și ateliere de creativitate vă așteaptă la MNȚR

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel