Miza alegerilor din SUA. Cât de important este rezultatul pentru restul omenirii. Generalul Virgil Bălăceanu: O problemă fundamentală
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Miza alegerilor din SUA. Cât de important este rezultatul pentru restul omenirii. Generalul Virgil Bălăceanu: O problemă fundamentală / Foto: Pixabay, de Daniel Hadman
Miza alegerilor din SUA. Cât de important este rezultatul pentru restul omenirii. Generalul Virgil Bălăceanu: O problemă fundamentală / Foto: Pixabay, de Daniel Hadman
Generalul Virgil Bălăceanu și generalul Dan Grecu au vorbit despre alegerile din SUA și impactul acestora asupra României.

Generalul Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO, a vorbit la Realitatea Plus despre alegerile din Statele Unite, explicând dacă implicarea SUA în ceea ce privește sprijinul pentru Ucraina s-ar putea schimba în cazul în care democrații, partidul lui Joe Biden, vor pierde controlul puterii în Congres.

"Cred că va continua ajutorul. Se vorbește în condițiile în care republicanii ar avea majoritatea în Cameră de o mai mare rigurozitate din punct de vedere al modului în care se folosește și sunt comunicate datele privind ajutorul militar. Nu cred că se va ajunge la soluții radicale de genul opririi ajutorului pentru Ucraina. Lucrurile sunt complicate, în sensul în care războiul continuă, în sensul în care Federația Rusă continuă agresiunea împotriva Ucrainei, războiul este la granița NATO și a Uniunii Europene, iar Statele Unite vor rămâne implicate în ajutorul pentru Ucraina. Este o problemă fundamentală, nu este o problemă de partizanat politic, fără doar și poate", a declarat generalul Virgil Bălăceanu.

Dan Grecu, expert militar: Există doar două perspective

Generalul Dan Grecu, expert militar, a fost întrebat cât de importante sunt rezultatele alegerilor din SUA pentru România și dacă o eventuală schimbare de orientare politică ne va afecta într-un fel sau altul.

"Noi ne referim aici strict la problema Ucrainei, a războiului din Ucraina pentru că maioul este mai aproape decât cămașa, iar Ucraina este mai aproape decât probleme din Statele Unite, unde, de regulă, alegerile sunt adresate problemelor interne ale americanilor: inflația, costul vieții, migrația și alte lucruri. De data aceasta însă va juca un mare rol și viitoarea poziție a Statelor Unite vizavi de conflictul din Ucraina. Trebuie să spunem în primul rând, că atât în rândurile republicanilor, cât și în rândul democraților, deși sunt reprezentați de președintele Joe Biden, există voci care se opun sprijinului la acest nivel, dar nici într-unul dintre partide nu există un acord, ci mai degrabă declarații singulare atunci când vorbim despre o poziție anti-sprijinirii Ucrainei. (...)

Există doar două perspective, să câștige majoritatea republicană sau să câștige majoritatea în cele două camere ale Congresului American democrații, adică să își păstreze majoritatea. Sondajele de opinie spun că la Camera reprezentanților republicanii sunt favoriți, ceea ce va pune o problemă în special asupra ajutorului financiar care va fi acordat pentru că orice discuție de acest gen ajunge, conform Constituției SUA, obligatoriu în Camera Reprezentanților și este clar că președintele Biden nu își va putea promova ideile în situație existenței unei majorități republicane.

Sunt deja peste 10% dintre americani care au votat. Este un interes accentuat de situația social-economică din Statele Unite, ca de altfel în toată lumea, precum și de disputa dintre republicani și democrați pe problema alegerilor de acum doi ani pe care Trump, la doi ani de la aceste alegeri, le contestă în continuare și o retorică la care ați observat că a venit și domnul Biden, la care s-a asociat, spunând că ori câștigi alegerile, ori sunt măsluite, adică e o problemă care va trebui un pic discutată", a declarat Dan Grecu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel